LAFI TAŞKIN ETME, | LAFI TAŞKIN ETME,

LAFI TAŞKIN ETME,

                                                          LAFI TAŞKIN ETME,

Allah kulu bir vatandaş. Millet bahçesi kraathanesinde otururken. Diğer masaların dolu olması dolayısıyla. Kendinden izinle masasına üç kişi daha oturur.

Vatandaş kendi halinde çayını yudumlarken diğer üç arkadaş sohbete başlar.

İş güç. Devlet, millet, siyaset derken. Halinden hoca olduğu anlaşılan kişi. Konuşmalar üzerine. Allahın hükmü ile hükmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir der.

Diğerleri de kastın ne olduğunu bilir. Onaylarlar. Geçmiş konuşmaları üzerine söylenmiş. Alt yapısı olan bir konuşma. Hocanın bunun üzerine kullandığı bir cümle.

Üç arkadaşta bir sorun yok ta. Masasına oturdukları kişi ne düşündü acabayı söylemeden. Kurulan bu hüküm cümlesinin alt yapısı daha öncelerdeki üç arkadaşın konuşnalarından kısaca bahsedelim.

Önce bu söz doğru. Bu sözün hayattaki yansımalar. Kısaltarak.

Bir kötülük gördûğünde,

Önce elinle, dilinle düzelt. Yetmiyorsan  kalpbinden buğzet.

Zaruretler memlu olan şeyleri mübah kılar.

Mecburiyette domuz eti yenmesi gibi.

Doğduğu yer ve zananı insan kendisi seçmiyor. Bulunduğu şartlar ne yapabileceğini yapanayacaklarını belirliyor.

Herkes yapabileceklerinden sorumlu.

Kalbinde hardal tanesi kadar dahi bir iman varsa...

İman hedef. İmanı yaşayabilmek imkanı ve şartları. Yapıp edebilmeleri veya edememeleri farklı şeyler.

İman hedefiyle iyi niyetle yapabilme, yapamamalar gibi.

Daha nice fikir ve alt yapı oluşumları üzerine bir konuşna ve hüküm cümlesi. Yani bu cümle yere zamana kişinin durumuna şartlara ve niyete göre. Ayetler arası irtibat ve bütünlük Sünnet ile yapılan tefsir  uygulanaları. Alimlerin hadis şerhleri. İstisna kaideleri. Nüzul sebebi gibi uygulamaların  değerlendirilerek söylenen  dosdoğru bir hüküm. Peki masadaki önceden beri oturan varandaş ne anlamış.

Bizim müdür. Türkiye Cumhutiyeti kimliğini taşıyor. TC. Devletinin anayasasında dini islam yazmıyor. Birinden (tekfirciden) de duymuştum. En aşağıdan en tepeye kadar. oy veren ve memurluk yapanlar kafir. Bu hocada böyle dediyse. TC nüfuz cüzdanı taşıyan herkes. TC  nin islam yazmayan anayasasını kabul ettiğinden. Hepsi kafir diye düşünmüş. Bu düşüncesini kalkmak üzere olan üç arkadaştan biri olan hocaya söylemiş.

 Üç arkadaşın gözleri fal taşı gibi açılmış. Biribirlerine hayret dolu gözlerle bakarak. Bu böyle nasıl anlaşılabilir. Kalkmaları da gerekiyor. Hoca.

Çok yanlış anlamışsın. Bu konuşmadan böyle bir fikir çıkmaz. Bu asla doğru değil. Bizim gitmemiz lazım. Bunu bilen birinden iyi araştır. Biz böyle bir düşünceyi kabul edemeyiz. Allaha emanet ol demiş ayrılmışlar.

Giderken kendi aralarında.

Demekki her doğru her yerde söylenmez. Alt yapısı hazır olmadan bazı konuları ulu orta konuşmamak lazım demişler. Yanlış anlaşılmalarına çok üzülmüşler. Ya, ne anladığını bize söylemeseydi.  Bunu iyi araştır böyle değil demeseydik ne olacaktı diyerek.  Birazda olsa kendilerini teselli ederek.

Demekki. Değerlendirmelerimizi. Herkesi kendimiz sanıp

Lafı taşkın etme.

Yersiz ve zamansız sözler yapmışız.

Böyle  konular ciddi konular. Daha dikkatli olmalıyız gibi konuşa konuşa.

Millet bahçesi  kıraathanesinden uzaklaşmışlar.

 

Mehmet Ali Turhal   02 Haziran 2023 / SAKARYA