AHLÂK NE? KASTINIZ NE? (2) | AHLÂK NE? KASTINIZ NE? (2)

AHLÂK NE? KASTINIZ NE? (2)

 AHLÂK NE? KASTINIZ NE? (2)

     Otobüs dolmuş derken durak boşalıyor.

Anne kız buluşuyor.

Abla iyi niyet kendince gençlere yardım etmek maksadıyla bu kikiri kıkırı müdahale. Diğer hanım yardımcı olmasaydı amaca ulaşamayacaktık.

Sorumluluk sahibi iyi bir abla içinden.

     Birikimim demekki yetmiyor.

Delikanlının ahlâk ne? Kastınız ne? sorusuna cevap veremedim. Gibi kafasında sorular. Düşünceli dalgın bakışlar.

    Kızı annesine. Ne oldu anne. Durgunsun. Sende birşeyler var. Ne var.?

Yok birşey. Eve gidince anlatırım. Şimdi işlerimizi yapalım. Bir zaman işlerinin peşindeler. Eve dönmek üzeredirler ki bir kitapevi. Vitrinine yaklaşıyor. Dinî içerikli bir çok kitap.

    Kızım gel içeriye bir girelim. Belki aklımdaki ile ilgili bir kitap bulabilirim. Girerler.

Görevliye. Ahlâkla ilgili bir kitap varmı? Evet var. Bakabilirmiyim. Tabi. Nasıl bir ahlâk kitabı bakmıştınız. Ahlâk kitabı işte. Anladım diyor görevli.

     Burası diyanet işleri başkanlığı yayınları satış bürosu. Ağırlıklı olarak diyanet işleri başkanlığı ve onunla ilişkili kuruluşların kitapları var.

Çocuklara, gençlere, halka dönük. Veya bilimsel, akademik çalışmalara dönük farklı ahlak kitapları mevcut. Hangi gayeye matuf bir kitap bakmıştınız. Yardımcı olabilirim.

Nasıl yani.

     Farklı içerikli kitaplar.

Şeytan ahlakı. Felsefe ahlâkı. Bilim ahlâkı. Sanat ahlâkı. İş ahlakı. Ticaret ahlâkı. Aile ahlâkı. Cinsiyet ahlâkı. Eğitim ahlâkı. Basın ahlâkı.  Davranış ahlâkı. Meslek ahlâkı. Genel ahlâk. Siyasî ahlâk. Komşuluk ahlâkı. Tasavvuf ahlâkı. Sahabe ahlâkı. Peygamber ahlâkı. Ve saire. Bunlardan..

Gençlere çocuklara halka hitap eden ahlâk kitapları gibi. Nasıl bir kitap.

      Abla bir kitap sordu bir sürü bilgi topladı. Ne kadar iyi etmişim de girmişim buraya diye geçirdi içinden. Gençlere dönük. Halka dönük kitapta olabilir.

      Bunlarla ilgili birkaç kitap getirir sehbaya  koyar. Buyrun inceleyin der. Bir başkası müsait misiniz diye seslenir. Görevli siz bakın ben hemen gelirim diyerek müsade ile diğer kişiyle ilgilenmeye başlar.

      İnsan niyetine göre ne isterse gönül o yöne meyleder Allah'ta isteğine uygun bir şeyler halk edermiş. Diye düşünerek şükreder içinden.

      Anne kız kitaplara bakmaya başlar. İçindekiler kısmına. Arka kapak yazısına falan. Hepsi bir başka güzel kitaplar. Hangisini alsalar acaba. Tercih edemiyorlar. Kızının ilgisini görünce de tamam diyor. Hepsini alalım.

      Görevli geliyor. Hangisini. Abla. Hepsini diyor. İçinde bir rahatlık. Şimdiye kadar nasıl bunları görmedim bilmedim.

Çocuğumun nerdeyse ergenliğide bitecek. Ben hâlâ.. Nelerle uğraşmışım.

      Kızının da kendisininde çok beğendikleri sehpanın üzerindeki kitapların hepsini alıyorlar. Kızının gözlerinin güldüğünü gören anne çok mutlu oluyor. Kız meraklanmış. Anne aceleci. Bir an önce eve gidelim de şu kitaplara bir bakalım heyecanı. Diyanet satış bürosundan çıkıyorlar.

      Annesi kızına. Buradan her zaman geçiyorduk. Ama bu kitapları, vitrini hiç görmüyorduk bile. Allah'a şükür. Güzel bir gün yaşadık. Ama neden bugün?

      Allah rızası için sorumluluk duygusu. Bilgimizin yettiği kadar çaba. İyi niyet diye geçirir içinden. Neme lazımcılık etmedim. Ne yapabileceksem becerebildiğim kadarıyla kendimce çocuklara yardım etmek istedim. Allah'ta o mümine hatunu bana yardıma gönderdi. Mükâfat olarakta bu kitaplarla tanıştırdı.

      İyi ki böyle kitap yazan, satan. Böyle güzel ortamları hazırlayan idarecilerimiz milletimiz vatanımız var diye şükreder. Kızıyla güzel şeyler güzel hayaller paylaşmışlardır. Kızına döner.

Niyet hayır. Akıbet hayır. Haydi kızım evimize der. Güzel bir gün yaşama. İyi birşeyler yapmanın huzuruyla evlerine doğru yürürler.

 

Mehmet Ali TURHAL

05 Ekim 2022 / SAKARYA