Gönül buluşmalarından bir hikaye | Gönül buluşmalarından bir hikaye

Gönül buluşmalarından bir hikaye

 Gönül buluşmalarından bir hikaye

 
Dünün yorgunluğu.
Gönül buluşmalarından bir hikaye. Tadı etkisi halen devam ediyor. 
 
Hayat bütün. Filistin, Uygur. Seçim. geçim. Beka, gelecek. Siyonistlerin Filistin Gazzede soykırımı. İnsan halden hale geçiyor işte. Farklı anlık değişikliklerle bilenme dinlenme diyelim. 
 
Kültürümüzün değerli kişiliklkleri veya yaşayanlar üzerinden
Yaşanmış, yaşanması muhtemel hatta absürt üretilmişlikler. Hikayeler. 
 
Namı Kemal,.
Yazıları konuşmaları, yaşanmışlıkları üzerine nice üretilenler. 
Neyzen Tevfik  üzerine anlatılıp yazılanlar. 
Bir inanç kültür değerimiz
Yunus Emre üzerine üretilenler. Hatta hangi Yunus Emre diye sorulma  durumunda kalmalar. 
Nasrettin Hoca ayrı alem. Karadenizimizin hal anlatan. Her hale uygun yeni hallere uydurularak anlatılan. Temel fıkraları ayrı bir alem. Daha niceleri.
 
Nasrettin Hoca mı anlatmış. Nasrettin. Hoca nükteyle nasihat, güldürerek, gülümseterek öğretme eğitme, farkındalık oluşturma,, fıkra.  Hazır cevaplarla düşünce inanç derinliği, alim, imam, vaiz, vs değerleri üzerinde taşıyan. İnanç kültür değerimiz  hocamızın. Gelen eklerle gelenekleşen Nasreddin Hoca dünyası. İhtiyaca göre değişen Nasrettin Hoca imajı. Gelen eklerle gelenekleşen  toplumumuzun kabulü. Çimento değerimizden biri.
 
Mevlana. İman eri Tasavvuf düşünürmüz, gelenekleriyle mevlevilik kültürümüz. Mevlana anlayış ve eserlerine. Her milletten, Her ideolojiden felsefi anlayıştan olumlu olumsuz ekler. Bir Mevlanayı anlama. Olumlu olumsuz gelene ek gelenekleşme hali. 
Hangi Mevlana soruları.
Bunu Mevlana mı demiş.
Yeniden, Allah kulu,  Rasulünün, izinin sevdalısı aşığı. Mevlanayı herkesin kendi dünyasından anlama çabası. 
Bu hallere benzer hal bir telefon görüşmesi.
İki gönül Sakarya'da.  Tarihi Orhan Cami. Öğle namazında cemaat buluşması sonrası.
 
Haydi bir çay ocağında gidelim diyor. 
Maslahı yani, halk diliyle lakabı,  entel diliyle rumuzu. Abdullah Turabi olan. Kendi dünyasından tasavvufi anlayış ve dervişane tutum ve ifadeleriyle. Özgün bir insan. Çay teklifine tamam deniliyor.  Lakin çayı bir sivil toplum kuruluşu Sakarya Hayrat Vakfında içsek. Buraya yakın. Hem Üzeyir Cesur hocamızı ziyaret. Hemde sohbeti orada demlesek. 
Öyle oluyor. Kısa bir yol.
Türkiyeli yurdum insanları. Suriyelilerden hoş bir genç. Gelen giden sohbet demleniyor.
Abdullah Turabi. Güzel veciz edebi tasavvufi dervişane sözleri. Karşılıklı gönül dili. Birbirini anlama gayretleri güzel haller. Abdullah Turacı dedikse. Başbakan Erbakanın talebesi. Teftiş elemanı. Kendi diliyle Mttb Akıncı Eri.
Cumhur başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın gençlik kolları başkanlığı döneminde. Sakarya'da Sakaryalılarla buluşma konuşma organizatörü vs.hizmetleri. Alın teri dökmüş bir kişilik. Biz bunun dışında da bir halden hikaye edeceğiz.
 
Konu yazdıkları, konuştukları tasavvufi halleri. Gönül diline dokunan.  Başkalarının doğaçlama yazılarına kendince özgürlüğünü bozmadan dokunuşları. Onlardan gelenlere ekler.
Yazı, şiir, edebiyat. Sınırlarını kendinin çizdiği bir dünyada paylaşımlarını ifadeleri. Beğendiği doğaçlama bazı yazılara dokunuş. Özgünlüğünü bozmadan kalemiyle tekrar yoğurduğu bazı yazı örneklerini göstermeleri. Çok beğendik, hoşlandık.
 
Bu gelenlere eklerini  daha geniş anlanda paylaşmasını da istedik. 
İsteyenin yüzü bir kara. Vermeyen kapkara diye bir söz kullanılıyor ya. Bunu hatırlamak, latife mi olur, zorlama mı olur. Paylaşmazsa gönlüne eziyet mi olur. Bir talepte bulunuldu işte. Gönlüne dokunulmaya çalışıldı. Beğendik. İstedik.
 
Güzel gün. Tasavvuf yazı edebiyat sanat sonu yok. Bir demli sohbet içildi bitti. Eller cebe hem hayır hem çaylar. Vakfın kutusuna  yönelindi.
 
Sohbetin lezzetine veda vakıftan çıkarak Günlük dünyalara.
 
Her günün bir hikayesi. Hikayelerle hayat zenginleşiyor canlanıyor. Güzel hikayeler dilekleriyle.
 
Mehmet Ali Turhal
13 Şubat 2024
Serdivan/SAKARYA