M.HADİ TUNÇ'un babası Büyük alim Molla BAHRİ TUNÇ efendi Hakkın rahmetine kavuştu | MOLLA BAHRİ TUNÇ'UN VEFATI

MOLLA BAHRİ TUNÇ'UN VEFATI

Bahri Tunç Vefat Etti

Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı müsteşar yardımcısı Mehmet Hadi Tunç'un babası Büyük alim Elazığlı Molla Bahri Tunç efendi Hakkın rahmetine kavuştu.Konu ile ilgli Harput tv nin haberini aşağıya iktibas ediyorum
06 Nisan 2014 16:14
Elazığ’ın manevi önderlerinden Molla Bahri Tunç vefat etti.
Molla Bahri Tunç'un cenaze namazı bugün ikindi namazından sonra Kırklar Mahallesinde bulunan Molla Bahri Camisinde kılındı. Merhum Tunç kılınan cenaze namazının ardından asri mezarlıkta toprağa verildi. Merhum Tunç, Ahmet Cemil, Siracettin ve Hadi Tunç’un babası, Mücahit Yanılmaz’ın ise kayın pederi idi. www.harputtv.com.tr olarak merhuma Allah’tan rahmet, ailesine sabır niyaz ediyoruz.
Seyda Molla Bahri Efendi
1921 yılında (Hicri1339, Rumi1337) Palu’ya bağlı yeni adıyla Gemtepe (Ğeydmem) köyünde doğdu. Babası köyün önde gelen simalarından İsmail Efendi’dir. Ona adını babasının dostu, Şeyh Said hadisesinde çokça adı geçen, sonunda da idam edilen Şeyh Şerif koydu. Adı Bahri’dir deyince Bingöllü Hacı Süleyman Efendi (Şeyhin müridi) “Efendi biz buralarda Bahri adını hiç duymadık. Buralarda Bahri adı yok. Neden Bahri adını koyuyorsunuz” deyince, Şeyh “O ilim deryası olacak. Bunu göreceksiniz. Onun için adını Bahri koydum” diye cevap verir .
Daha küçük yaştayken babasından Kur’an dersi almaya başladı. Daha sonra köylerine imam olarak gelen Bingöl’e bağlı Çan köyünden Molla Hasan Efendi’den Kur’an derslerini almaya devam etti. Bir yıl sonra Molla Hasan Gökdere’ye bağlı Züver köyüne gitti. Oda dayılarının köyü olan Züver’e giderek Ondan Kur’an dersi almaya devam etti. Kur’an-ı hatmettikten sonra büyük Ğeylan köyüne gitti. Burada da Molla Mustafa Efendi’den yedi yıl fıkıh derslerini okudu.
Molla Mustafa’nın vefatından sonra Karakoçan’a bağlı Yığ (yeni adıyla Bulgurcuk) köyüne gitti. Sarıcan’lı Seyda Molla Muhammed burada imamlık yapıyor ve dersler veriyordu. İki yıl Bulgurcuk’ta Seyda Molla Muhammed’den okumaya devam etti. 1944 yılında askere gitti. Savaş yıllarıydı. İstanbul Beykoz’da 36 ay askerlik yaptı. Terhis olduktan sonra evde ancak bir hafta kaldı. Molla Muhammed Sarıcan köyünde dersler veriyordu. Oda Sarıcan’a gitti. Bir yıl burada hem okuyor, hem de dersler veriyordu. Hocası Gözerek köyüne gidince Oda hocasıyla beraber gitti.3 yılda burada okudu. Daha sonra hocası Okçular köyüne gidince bir yılda burada okudu. Bir yılın sonunda hocası Ğeylan-ı Kebir’de ders vermeye başladı. Yine hocasıyla beraber gitti. Bir yıldan sonra hocasıyla beraber Gözerek köyüne geri döndü. 1954 yılında Seyda Molla Muhammed vefat etti. Tahsilini henüz tamamlayamamıştı. Bunun için Diyarbakır’a gitti. Bir yıl Diyarbakır’da aslen Siirt’li olan Molla Said Cimzırk’ın derslerine devam etti. 1955 yılında burada tahsilini tamamlayarak hocası Molla Said’den icazet aldı. 1955–1960 yılları arasında Ğeydmem köyünde dersler vermeye başladı. Her yıl 50 - 60 civarında talebesi olurdu.
1960–1986 yılları arasında da Karakoçan’a bağlı Bulgurcuk köyünde tedrise aralıksız devam etti. Her gün sabah evden çıkar gece yarılarına kadar medresede dersler vermeye devam ederdi. 1986 yılında Elazığ’a yerleşti. Son yıllara kadar burada da dersler vermeye devam etti. Kendi adını taşıyan camide zaman zaman vaaz ve nasihat etmeye devam etti. İlmi hayatının yanında tasavvufi hayatı da önemli bir yer tutar. Özellikle son yıllarda bu durum daha da artmıştır. İbadetlere karşı çok düşkündür. Denilebilir ki; günün fazlası ibadetle geçer. Sufi meşreplidir. Nafile ibadetlere çokça devam eder. Genç yaşından beri Palu’lu Şeyh Haydar Baba’nın müridi olmuş Kadiri tarikatında amel yapmaya devam etmiştir. Ziyaret edenlere farz ibadetlere devam etmelerinin yanında nafile ibadetlere de devam etmeleri için tembihlerde bulunur. Seyda’nın beşi kız üçü erkek sekiz çocuğu vardır.