Eğitim Reformu Teklifi | Eğitim Reformu Teklifi

Eğitim Reformu Teklifi

Eğitim Reformu Teklifleri,

Afyon'da Bahar Buluşması
 
Hz. Adem, nefis, iblis. Oğulları Habil, Kabil. Biri hak üzere, diğeri hakka saldırgan.  Hak dava devam edecek. İslam, Hak dava, dışında kalanlar. Şeytana uyan. Nefsiyle azgınlaşan nihayet. Müslümanlarla pasif veya açıktan savaşanlar.  Yürüyen Kuran Hz. Muhammed Mustafa ile tamamlanan. Gelmiş geçmiş, gelecek en iyi örnek.  En iyi edep  ahlak. Tüm güzelliklerin ışığında. Allahın Habibi rasulü. Ondan gelenler. Her alanda yetki ve sorumluluğumuza miras. 
 
Karınca kararınca ellerinden geldiğince. Yetki ve sorumluğu yüklenmeye niyetli güzel insanların varlığı. Allahın kulları, rasulünun ümmeti.  
Hayatın temel ilkeleri üzerine gelen eklerle.
Gelenekselleşen sosyal hayat. Kendi şartlarında kurulmuş Tarihi içinde yenilenmiş.
Sistemler, yönetimler, gelmiş, değişmiş. Bütün bunlara rağmen. Erzurumdan bir hareket. Küçülmüş,  büyümüş, hallerden hale düşmesine rağmen. Bu güne kadar yaşamayı başarmış. MTTB bayrak koşusu devam etmekte.
 
Hızlı koşma çabuk yorulursun demişler büyüklerimiz. Saman alevi gibi olmaktansa. Az ama sürekli. Sağlam temel üzerinde devamlılık ilkesiyle yaşmayı başarmış. Gelişmiş. Yeni anlayışıyla, özellikle1965 ten bu güne. Değişik olayların etkilediği fakat. En büyük etkilenmeyi Erzurum Atatürk Üniversitesinin kuruluşu. Prof Hurşit Ertüğrul hocanın. Üvey evlat muamelesi gören İmam Hatip Liselerine. Kendi alanlarının  dışında  eğitim almasının engellendiği günlerde. Engellemeyi kaldıran ve üniversitenin diğer fakültelerinde de öğrenim görme imkanı veren Erzurum üniversitesi rektörlüğü kararı.. Farklı bir hareket imkanı, zeminini hazırlamış. Bu imkanı. İman sahibi. Ötelenen, horlanan engellenen dava erleri MTTB  ( Milli Türk Talebe Birliği) Akıncıları. Güzel değerlendirmişlerdir. 
İlme aç. hizmete talip, fedakarlığı yüksek. Kişilikler. Memleketin her yerinden. İmam Hatip mezunu, kızlı erkekli öğrenciler. Erzurum Üniversitesinin bütün bölümlerine akın ettiler.
 
Ankara İlahiyatından farklı anlayışta Erzurum İslami İlimler Fakültesinin açılmış olması. Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü gibi. Dini bilgi, Dava bilinci altyapısı güçlü. Okullar ve öğrencilerinin olması. Diğer fakültelere de İmam Hatiplilerin akın etmeleri. Bütün fakülte öğrencilerinin birbirleri ile MTTB Akıncıları bünyesinde kaynaşabilmiş olmaları, bütünleşmeleri. Yepyeni bir sinerji oluşturmuş. Bütün sıkıntılara rağmen. Zorluklarla mücadele ortamı. Dava sahiplenme azmini  hazzını artırmış.  Dava bilinci, engelleri bir bir aşmalarını sağlamış. Nihayet. Mezuniyet belgeleriyle öğrenciler.
 
Tüm memleket çapına yayılıyor. Çağlayan kanak pınar misali, olacaklar  oluyor. Yeni bir hareket besleniyor. Bir meşale, bir yangın bir volkanı andıran yürüyüşe dönüşüyor.
 
İmam Hatip projesinin kuruluş fikri yükünü omuzlayanlara selam olsun. Bu alt yapının üzerine. Erzurumda Üniversite öğrenci hareketi olarak başlayan yeni yürüyüş. Erzurum Üniversitesi  MTTB (Milli Türk Talebe Birliği) Akıncılarının. Tüm memlekete yayılıp. Siyasetten memuriyete. Serbest meslekten, sosyal hizmetlere her alanda.. Efsane çalışmalar yapıyorlar.
 
Şunu da söyleyelim. Kendileri değerlerini tam anlama durumunda olmasalar da. Hatta anlamaya uğraşmasalar da. Adanmışlıkları.  Öncülükleri.  El yordamıyla belki o günün karanlığında yürüyerek. Darbeler yiye yiye. Döküle döküle, çarpa çarpa, düşe kalka. Allah, Rasül, Sahabe Tabinler ve onların takipçilerine tutunarak. Büyüklerinden gelen emanetin çok önemli olduğunun bilincinde. Nasıl yaşayacak. Nasıl sunulacak derdinde. Samimi gayret çaba içinde. Nasıl diyelim 
 
Mehter takımı. İki adım ileri bir adım geri de olsa. Bir sağa bakar bir sola. Sağlam zemin kararlı adım. Heybetle hak üzere hep ileri.  MTTB li Akıncılar sağında milletine bakıp. İhtiyaçlarını görür, desteğini alır. Onunla hem hal olur. Gücünü toplar. 
Sola bakar. Hayalleri, liderliği, vizyonu. Stratejisini, yapacaklarını görevinin bilincini kuşanır. 
Gerektiğinde her bir ferdi tek başına ordu . Yetki ve inisiyatif kullanabilen Dava eri bilincinde. Hakkı kuşanır. Hak yolda. Rasulünün izinde. Allah dostlarıyla Dava arkadaşlarıyla uyum içinde, sırt sırta, omuz omuza yürür.
 
Bu büyük insanlar. Kendilerinin ne kadar değerli olduklarının yeni yeni farkına varmakta. Geçliklerinden bu tarafa olan asra yakın yaşlarıyla. Dava bilincini kuşanmış iman erleri.  Her yaşta daha da geçleşir. Halen gençleşmeye devam etmektedirler.
 
Geriye baktıklarında. Bu yüce daĝlardan  volkanları bizmi patlattık. Bu ülke topraklarının yaşanır hale gelmesini. Vatan olmasını, vatan kalmasını biz mi sağladık.   Diyerek kendilerine şaşırıyor. Rabbine hamd ediyorlar. Gittikleri her yerde. Bir kenarda oturuyor olsalar bile. Etkin bakışlı, vakarlı duruş.  Eksiğiyle fazlasıyla. Etkilenen değil etkileyen müslüman.
 
Erzurum Üniversiteleri  Mezunları bir çekirdek hareket merkezi olmuş. Diğer illerdeki iman erleri ile buluşmuşlar. Organize olmuşlar. Her şeye rağmen  Prof Dr. Necmeddin Erbakanı başbakan yapmışlar.
 
Silahlı silahsız. Modern, post modern, dijitalden İnternet'e. Gece gündüz. Her neyse işte Her çeşidinden, herkesle beraber. Darbeler görmüşler Yaşamışlar.  Ne engeller ne yokluklar olmuş. Siyasal kültürel, medya, dijital iletişim, konvansiyoneliyle sosyal medyasıyla. Faşist sendikalarıyla. Yazılıyor çiziliyor. Yurt içi dışı birliktelikli ihanetler. Oryantalist. Faşist. Her  alanda, ekonomisine, bürokrasisinden  siyasettçisinde. Şer güçlerin tüm desteğini alarak terör saldırılarıyla da desteklemelerle Prof. Necmeddin Erbakan'ı iktidardan  uzak tutmak için Cezalandırıp hapsetmek istemelerine rağmen. Bankaların boşaltılıp ekonomiyi krizden krize sürükleyerek. MTTB li Akıncıların dayandığı imanlı halkı çaresiz bitkin bırakma durumlarına rağmen. 
 
İktidardan edilen. Dağılan. Yoksullaşan halkın ümitlerinin tükendiği. Güvenlik kaygılarını yaşandığı. Başbakanlarının siyasi yasaklı olduğu o günlerde. 
 
Biz yarıştan sonrada koşan atlarız diyerek. Milletin ümidini kırıldığı. İktidarın elinden alındığı. Müslümanın inancına okuluna baş örtüsüne pis ellerin uzandığı. Kafaların karıştığı o günlerde. Yarıştan sonra da koşan yiğit atlar. Bu yokluktan yeniden iktidar çıkarmasını başarmış. Recep Tayyip Erdoğan,ı önce başbakan yapmış. Cumhurbaşkanı yapmış. Başbakan Necmeddin Erbakanın yapmak istedikleri. Koyduğu hedefleri tek tek gerçekleştirmişlerdir.
 
Şimdi ise.  Dünyada etkin liderliğin ilerisine geçilmiş. Hakim liderlik mücadelesi verilmektedir. 
Bu yolda terör, ülke içindden dışarı çıkarılmış. Sınırların dışında tepelerine binilmeye devam edilmede.Türk Devletler topluluğu kurulmuş. Dünya Müslüman halklar. Mazlum milletler ve haklar mücadelesi. Dünya beşten büyüktür. Adil Dünya mümkündür denilmekte. Bunun mücadelesi sürmektedir. 
 
Bu uğurda çok bedeller ödenmiş. Şehitler verilmiştir. Hazreti Adem'den bu tarafa süren hak batıl savaşı da kıyamete kadar sürecek. Bedeller olacak. Şahadet en büyük makam olarak bilinmeye devam edecektir. Şehitler tepesi boş kalmayacak. Bunu bilmede ve arzulamadadırlar.
 
Uzatmayalım bu anlayış ve bilinç çerçevesinde. 
Dava bayrak koşusu. Elden ele gelen bayrağı kavramış. Kaldırmış. Şehitler tepesi ne dikebilmek aşkıyla taşıyan. 
Arap Salih Efsanesi ve Muhammet Karaosmanoğlu mihmandarlığında. 
Erzurum Üniversiteleri Mezunları Camiası Derneği nin kıymetli yöneticilerinin gayretleri. 
Dernek üyelerinin Dava bilinci, zaman, imkan fedakarlıkları ile gelenekleşen bahar buluşmalarının birisini daha. Afbel Termal Afyonda gerçekleşti elhamdülillah. 
 
23 Şubat 2024 cuma günü. Memleketin tüm illerinden. İstanbul Fatihten Orhan Arslan yönetiminde. İzmit'ten Muhammet Karaosmanoğlu yönetiminde Afbel Termale intikal edildi. 
 
Herkesin gözleri ışıl ışıl. Birbirleriyle hasret buluşmasının heyecanı. Şıcaklığını görmek ayrı güzellik. Kenara çekildim izledim. Muhteşem bir beraberlik kucaklaşma. Benim için bir doping mutluluk aşısı. Böyle bir topluluk içinde olmanın verdiği huzur. Anlatılır şey değil. Yaşayan bilir derler ya öyle bir şey. 
Allah eksik etmesin. 
 
Buluşmanın konusu. Türkiyede Eğitim reformu teklifleri. Herkes odalarına yerleşti. Cuma akşamı lobilerde sohbetler. Toplantı salonunda başkanın açış konuşması. Buluşmanın vizyonu ve beklenti hedeflerini göstermesi. Dar zamanda  konuşulabilenlerden anladığım. Herkeste bir hazırlık. Fişek gibi patlamaya hazır fikir yüklenmiş gelmişler. Sabırsızlar.
Kontrol etmek zor. Moderatòr  Muhammet Karaosmanoğluna Allah  sabır, kolaylık versin. Toplantı ortalarında gelen  Afyon belediye başkanı hizmetlerini anlatarak umutlarını ifade etti. İnteraktif güzel bir tanıtım yaptı. Uzatmayalım.
 
24 Şubat 2024 saat 10.00  konu üzerine yapılan panelin  Açış konuşmasın başkan Salih Akverdi yaptı. Katılımcılara fazla söz hakkı saĝlamak için açılış konußmasını kısa tuttu. Moderatör Muhammet Karaosmanoğlu.  Panelin kurallarını ve zamanlama meselesini ifadeyle oturumu başlattı. Orhan Arslan Ahmet Sait Yurseven, Mehmet Doğan doyurucu sunumlar yaptılar. Özel sektör okulları ve devlet okulları. Okul sahibliği idareci, öğretmen gibi farklı açılardan, eğitim konusu değerlendirmeleri yapıldı. 
İktidar millet vekili Ömer Özyılmaz paylaşımlardaki bilgileri topladı. 
Türkiyedeki eğitim reformu  üzerine. İktidar mensubu olarak üzerine aldığı görev. Eğitim reformu hakkındaki görüş ve ilkelerini sunarken. MTTB nin her biri ayrı birikim olan katılımcıları yerinde duramıyor. Bazen olmaz, olur falan gibi sözlerle sabırsız fikir beyanlarının sabırsızlıklarını duyuruyor hissettiriyorlar. Katılımcı fazla, zaman dar. Herkes söz alma peşinde. Moderatörün işi zor. Üçer beşer dakika söz hakkı ama herkese yetişmesi mümkün değil. Fikir beyan edebilenler şanslı. Konuşamadım diyenler. Az konuştum yeterince fikrimi ifade edemedim diyenler. Uzun olmasın örnek olarak bir kişi ve kendimden bahsedeyim. 
 
Yeni emekli olmuş Rüştü Özker müdür herkesten çok konuşmuş olmasına rağmen masayı tokatlamak. Burada icraatın içinden konuşuyoruz. Daha fazla söz hakkı. Oradan uzun uzun konuşuluyor bize söz hakkı kalmıyor tanınmıyor gibi bir aslan kükremesi. Yine, avukat öğretmen. Bir başka müdür öğretmen. Fikir beyanları fırtına gibi. Özgür, heyecanlı bir ortam.
 
Başkan devreye giriyor. Ahvali hali anlatıyor. Sakince, nazik  durumu yatıştırıyor. Millet vekili kalkıp gidecek görüşümü söyleyemeyeceğim. Hiç değilse sayın vekilin. Üniversite işbirliği ve her ilin valisini ve milli eğitim müdürlüklerinin tam yetkilendirme suretiyle. Yeni bir organizasyonla anlattığı dört saç ayaklı reformunun bu kısmına itiraz gerekçesini ifade. İki cümlelik söz izni koparabildim. 
 
Bürokrasi ve üniversitelerin iş yapma değil rahatlık peşinde olduğundan engelleme yapacaklarını. Bu dertli olmama tavrının her ilde, bencillik ve konforunu koruma, savsaklama,  diklenme oluşturacağını. Nasıl yapılacağını değil nasıl yapılamayacağını anlatacaklarını. Sihaların Kaan'ın nasıl yapıldıysa.  Milli eğitim reformunun da öyle yapılması gerektiğini. Yapabilecek kişilerin de engelleme durumu. Geçmışten gelen alışkanlık kolay kırılmıyor. İstemezük, olmaz diyerek kırk dereden su getiren, engelcilerle. Bu iş olmaz.
 
 Fabrika hatası, reformu dert edinen. Dava eri. Kapasiteli, liyyakatli, sadakatli gayretli kişilerin kontrolünde. Kurbağaları da ürkütmeden ama onları da dönüştürecek bir ortam. Bir çalışma organizasyonuyla gerçekleştirilebileceğini. Bunun çaresinin  aranması gerektiği. Fazla vaktim olmadığından.yalnıca olmaz diye itirazımız gerekçesini sòyleyebildığimi. İhtiyaç olursa Eğitim reformu ile ilgili görüş ve alt yapıda katkılarımı her zaman yapabileceğimi ifade ettim. Kırk saniye mi  doksan saniye mi bilemedim bir konuşma hakkı yakalayabilip. Moderatöre görüşlerimi ifade edemedim dedim. Konuşamayanların da düşündüğünde çok bile konuştun dediler. Zorluğu anlıyorum . Onun için bu kadar da olsa fikir beyan edebilmek bir şans. Şükür  diyoruz.
 
Bir fikir fırtınası. Sayın Vekil fikirleri topladı. Kendi fikirlerini dinlediğimizden. Onun fikirlerinin üzerine zaman darlığı gereĝi, öncelikli ihtiyaç olan şeyleri söyleyebildik. Yüzünün gülüşü ve rahatlamışlığından. Çantasına mi heğbesini mi diyelim, fikirleri doldurarak gitti. Memleketimiz açısından, milli eğitimimiz açısından  çok verimli bir panel oldu. Hayırlara vesile olur inşaallah. 
 
Panelle ilgili yazacak çok şey var ama. Diğer katılımcılar. Söz alanlar alamayanlar. Değişik şekil ve yerlerde kendilerini ifade edeceklerdir. 
 
Bu konu ile görüşlerimizi daha uygun bir zaman ve zeminde ifade etme ortamı buluruz deyip. Bahar buluşmasının diğer  etkinliklerine geçelim. 
 
Panel ve fikir ifadeleri beklenenden daha uzun bir zaman aldı. Akşama az bir süre kala dinlenme. Lobiler, kulisler. Oralar ayrı bir dünya. Herkeste farklı heyacan.  Mesela on, oniki veya onyedi  kişi kadarlık bir grup. Önce bir sehpa kenarında başlayan koltuklar. Başka yerlerden getirilerek birleştirilerek çoğaltılan bir küçük sohbetin sanki sunuma dönüşmesi.
 
Fahrettin Özkan'ın Hüseyin Karaosmanoğlu ile ilgili bir kare resim üzerinden kılıbık şakası. Bunun Ankaraya kadar Hocaların hocası Yusuf Ziya Kavakçı hocaya ulaşması. Kılıbık değil kalbi ılık demek olduğu ifadesi. Centilmen Hüseyin beyefendiye kılıbıklığın bulaştırılamaması. Buradan bahisle lobide fiskos masası Nezaket Nezafet üzere konuşma. Hüseyin Karaosmanoğlu'nun güzel izahları. Sonra Nezaket, tebliğde iletişim, konuları bir sunuma dönüşmesi üzerine. 
 
Biz edep.nezaket, ahlak konusunu. Ferdi olmaktan çıkarıp. Mısırda ve Körfez ülkelerinde Türkiyede bir tebliğ fakültesi bile yok. Anti propagandalara karşı. Oralarda, memleketimizde, batının oryantalistleri aracılığıyla ve değişik vasıtalarla ferdi ahlak dayatılması. Bunu da ferdi ibadetlerle sınırlandırma çabaları kafama takılıyor. 
 
Ahlak anlayışının kişisel olmaktan çıkarıp. Sürekli ferdi suçlayan ve onu horlayan bir sopa olmaktan kurtarıp. Kişisel Nezaket edep ve ahlakın toplumsal boyutuyla düşünülerek.sorunu tepeden tırnağa, bütüncül alarak. Ahlakın yaşanır olabilecek hukuki ortam gerekliliğini. Bunu da  toplumu dizaynıyla görevli siyaset kurumlarının işleyişini ve sosyal hayat kurallarını. İnanç ilkelerimizi ifade eden yansıtan bir şekilde dizaynı.  Bu ortam içinde fert baskı altında kalmadan ferdi ahlakını hür ve alışkanlığa dönüşmüş. Hatta gelenekselleşmış bir şekle taşınmasının sağlanması. Hem gavur sevdalısı hem müslüman ahlaki karmaşasının yaşanmaması gibi. Bir lobi. Kulis konuşma ortamı.. Hüseyim Karaosmanoĝlu ile güzel uyumlu birliktelik. Fiskos masasında diğerlerinin örnek hikayeleri capcanlı fikirler uçuşturan dostlar. Fiskos masası yerinden fırlayaçakmış gibi sanki. 
Her köşede bir sohbet.fiskos fikir sehbaları. Köşelerinden havalanıyor. Fikir fırtınaları. Yeni durumlar. Yeni farklı konular derken. Mübarek berat gecesi.
 
Yine Muhammet Karaosmanoğlun'dan sosyal medya fısıltısıyla merak uyandırma. Hazırlık safhası. Herkesin ne olduğunu tam anlayamadığı kutsal emanetler. Bir heyecanla. İstanbulda mı. Fatihte mi burda mı. Yok canım burda olmaz.  İstanbuldadır falan derken. Kuran kerim,  geceyi idrak sunum, dua sonrasında lobide istirahat sohbetler  derken. Bir heyecan bir koşuşturma. Kutsal emanetler geliyor.  Sakalı Şerif geliyor. Bu gece burada çok farklı heyecanlar yaşanacak.
 Kuranı kerim , sohbet dualardan sonra birde kutsal emanetler. Ne güzel bir berat gecesi idraki. Dualar salavatlar kutsal emanetler üzerine bilgiler. Sakalı Şerife göz sürmeler. Alınlara dokunularak şereflenmeler.  Benim için ayrı bir anlam. Sakalı şerifin elimizde oluşu.  Sakalı şerifi kızımın gözlerine ve alnına dokunduruşum. Kızımın gözlerime ve alnıma dokunduruşu. Sonrada kızımın bütün katılımcı bayanlara dokundurma görevini yerine getirilişi. Şahadetimizin imanımızın ayrılmazı. Hz Muhammed Mustafa'dan bir parça. Allahın habibinin sakalının dokunuşu.
MTTB li Akıncılar. Güzel dostlarla birliktelik. Harika güzellikler, yüce duygular yaşatıyor insana. Böyle güzel dostlara böyle güzel buluşmaları şükürler olsun. Bizi Rasulle buluşturanlara yürekten teşekkürler. 
 
Ailemiz açından nasip oldu. Kutsal emanetlerin hizmetkarından. Tarafıma kutsal emetlerden. Kabe örtüsünden bir parça verilmesi. Böyle bir emaneti taşıyor olmak. Kabeye dokunan onu örten bir şeyle kabeyi hissetmek çok ayrı  duygu. Çok şey yaşadık, çok şey. 
 
Anlatacak çok şey var. Biraz uzun oldu ne yapalım. Her nefis ölümü tadacaktır. Bu üç günlük Afyon Afbel Termal bahar buluşması, son demleri. 
Ayrılmak zor. Ayrılık hüznü  tüm yoğunluğuyla yaşanıyor.
Dönüş yolculuğu ayrı bir heyecan o bir başka yazı konusu. 
 
Gelin kızlar, çok iyi anlar. Hem ağlar hem giderim. Nice güzel buluşmalara duygusuyla. Kalp Alahın elinde. Halden hale. Evriyor çeviriyor. Vedalaşıyoruz. Gidip dönmemek, dönüp görmemek var. 
Hayır üzere. Allah dostlariyla dosluklarımızı daim etsin. Hak yolda Rabbim. Son nefeste hak üzre şahadetle inşaallah.
 
Mehmet Ali Turhal
05 Şubat 2024
Serdivan/SAKARYA