KESER, ISKARPİLE, KILIÇ | KESER, ISKARPİLE, KILIÇ

KESER, ISKARPİLE, KILIÇ

 KESER, ISKARPİLE, KILIÇ

 

Analar, babalar, hocalar iyi bilirler de Girişe zemin olsun babından.

Sütten kesme, hazır mama.

Emek, beslenmeye alışma.

İnsan yetiştirme zor iş.

 Eğitime. Yaşına göre sorumluluk verme.

Yetenekleri doğrultusunda becerililerini geliştirme. Sorumlu bir kişilikle.

Becerileriyle toplumun ihtiyacını görerek rızkını helalinden kazanmayı öğretme. Zor işler.

Helalinden kazanma. Herkesin dilinde. Ana muhalefetin de ikdidarın da dilinde.

İkdidar demogratik, sosyal laik bir hukuk devletinin  bilincinde. Halkın helal haram kavramlarının önemsediğini de biliyor. Yasalar içinde halkın ihtiyacını karşılamaya uğraşıyor. Bunuda gönülden yapıyor. Gidişattan, duruştan, samimi söylemlerinden. Böyle görüyor. anlıyoruz.

Dumansız mekan, hava, hayat.  Tütün üretimine teşvik yerine. Diğer temel ihtiyaç tarım alanlarına vermesinden.

Helal kazanç için organize sanayi bölgeleri. Alt üst yatırımlar. Fabrikalar. Teknolojik, savunma sanayi ve diğer alanlarda. Araştırma geliştirmeye önem vermesi. Tarihinin en fazla kaynağını ayırması.

Toplumun ihtiyacı olan projelere karşılıksız teşvik, yardımlar, krediler.

Belki dünyanın hiçbir devletin de olmadığį kadar fikir ve teşebbüs hürriyeti ile barış ve gelişmeye katkı

Başörtü sorununu yasalar içinde çözmesinden.

Helal haramı kendi inanç kaynaklarından. Doğru bilgiyi doğru yerlerden. Diyanetten, imam hatipten, ilahiyattan gibi. Bu konuda isteğe bağlı daha derin öğrenme ve yaşamak. Mahallesinde, işinde, derneğinde,vakfında öğrenmek ve uygulamak isteyenlere kanunlar içinde ortam hazırlamak.

Tavassuda gerek kalmadan. İlacını, hastanede tedavisini halka yaygınlaştırarak. Hastaneden kaçma, ilaç alımında suistimallere ihtiyaç durumundan kurtararak. Harama tevessülden uzaklaşma zeminini hazırlama.

Hızlı tren, bölūnüş yollar. İletişim imkanı ve hava yolu halkın yolu olmuş gibi.

GSMH layı halka yayna çabaları. Yaşlı engelli bakımı ve sosyal destekler. Helali teşvik ve haramı engelleme çabası olarak.

Daha nice örneklerle çoğaltabiliriz.

Muhalefet ise  harama karşıyım diyor. Ama LGBT yi savunuyor. Din ayrı devlet ayrı diyor. Sanki millet imanın kalpte olduğunu bilmiyormuş. Sanrı ve ukalaca bilgiçlenme tavırlarıyla. İmanını kişinin kalbine gömüyor. Sosyal hayata yansımasını engelliyor. Sonrada seküler hümanist anlayış içinde. Dini kavram helal-haramdan bahsediyor Vs.vs. Çalışanı işten atmamaya inanç kavramı olan namus sözü verilmasine rağmen. Nasıl bir helal-haram namus anlayışı ise. Onbinlerce çalışanı sokağa atıyor. Bu kandırmaca yalanın ötesinde birşey. Hak, siyasete alet edilmiş helal-haram rafta.

Diyanete, imam hatibe, kuran kursuna. Ayasofyaya camilerin çoğalmasına helali haramı öğrenilecek yerlere karşı tutumu malum. Muhteris kifayetsizlik işte. Memlekette muhalefetsizlik zor mesele.

Halktan kopuk eşitler içinde daha eşit. Cumhuriyeti biz kurduk bu ülke bizim gibi ayrı bir buyurganlık, ayrıcalık.

İdari, adli, askeri, ekonomik, sanat, bilim vs alanlarda ayrıcalıklılıklarıni hak görüyor. Yalnızca kendileri bilir. Kendi tekelinde sanıp. Halk plajlara inince vatandaş girenez oldu gibi ucube anlayışta tavır sergiliyor. Hak duygusundan uzak. İslami bir kavram olan helal-haram kavramlarını. Yanızca siyasetlerine alet ediyor. Daha derin, kelam üzerinden örneklemeyide erbabına. Elinde imkan olanlara havale edelim. De

Çocuğu memeden kesme eğitimi önemli, gerekli de.

Mamaya başlatıp, buradan genel beslenme becerilerine geçirmek te önemli. Buradan ilham.

İş, emek ve helal kazanç faaliyetinde. Plaj örneğinde olduğu gibi vatandaştan farklı konumda gördükleri  halkı. Halk halk diye diye kandırarak. Halka muhalefet eden. Hele bu inançlı kesimse. Horlama, tahammülsüzlük hatta şiddet boyutunda saldırganlaşarak. Tutum sergileyen entel, aydın ve ayrıcalıklılık sorununu. Halk diyerek kandırdığı halkın da. Kendi haklarına sahip olduğunu kabullenmek. Eşitliklerini kabullenebilmek. Zor tabi.

Haklısınız tabi farklı yılları dikkate alarak ifade edenler  de var ama. Söylendiği gibi seksen yıldır bu ayrıcalıklı kolaylıktan. Hak hukuk, eşitlik.bir tarafa. Hak ve konumlarında  ayrıcalıklı yaklaşım alışkanlığından vaz geçebilmek. Halkın inancından ve değerlerinden kaynaklanan haklarına. Gönülden rıza gösterebilmek ćok zor tabi.

Ne demişler kırk yıl sırtında taşı. Yoruldum biraz in dediğinde. Zehir eder paylaşılan aşı. Birde bunu açık açık mertçe konuşmayıp. Halk aç, aç. Millet zorda. Soğan patetes. Ekonomi bozuk. Gibi lafların arkasına saklanmaları yok mu. Gizli mesaj bize oy verin çözeceğiz demeye getirirler . Sanki çözecekler. Tasmalı çekirgeler bu güne kadar bağımsızlığı sulandırma ve ihanet. Manda kafa efendilerinin isteğiyle halkının gelişnesini engelleme ve konntrol için ötekileştirerek. Yalan ve algı becerilerinin dışında ne çõzmüşler de şimdi ne çözecekler. İnsan bunlara acısa mı kızsa mı arasında kalıyor. Yalnızca çıkarcılık mı? Yoksa içinde bulundukları bu zavallılık durumları. Zamanla körleşme ve anlama zorluğu. Duygu durum bozukluğuna mı yol açıyor. Erbabına.

Muhteris tasmalı çekirgelere

Mama bitti derken.

Üretimde, paylaşımda, onurda. Eşitlenme ihtimalinden kaynaklanan ruh hallerinin durumunun hazmedilememesi diye mi anlayalım?

Kin nefret bilenmiş. Yerli düşünebilme yoksunu, manda kafa rahatlığında. İthal fikirler söylemiyle. Yabancılaşarak kendi ülkesi için  sorumluluktan kaçma. Anaya babaya itaatsizlik. Memlekete sadakat yoksunluğu. Makam menfaat. Kolay yoldan köşe dönme arzusu mu diyelim.

Yoksa.

Hepsi varda değişik kişi ve zamanlarda değişik tonlarda dışa vurumu mu diyelim.

Bir parantez açalım.

Buradan bağımsız. Dûnyada yeniden belki yüz belki bin yıllık geleceğin yapılaşmasının yaşandığı. İçerden ve dışardan. Düşmanlarımızın saldırı hazırlık senaryolarını tamamladığı bu günlerde. 14 Mayis 2023 seçimleri çok önemli maceraya atılıp halen mevcut olan savunma kalkınma ve istikrarı milyonda bir risk olsa bile. Birşey olmaz deyip ihtirasla, kinle, nefretle, fesatla, riske atmamak. Cennet vatanımızı devletler mezarlığına atmamak. İktidarı ve istikrarı güçlü bir şekilde desteklemek lazım.

Parantezi kapatalım.

Alışılacak, õğrenilecek tabi. Hak adalet helal-haram üzerine. üç malzeme üzerinde örnekleyerek sonlandıralım.

Mamadan, helal-harama. Hak ve adalete geçerken.

KESER. Kendine yontar.

Kendi ihtiyacını hak edilenin üzerinde olanı almak için kullanılırsa. Deler ki herşeyi keser gibi kendine yontma.

ISKARPİLE, dışarıya yontar.

İsraf etmeden dikkatli kullan.

Elinde olandan diğer insanlara yontarak ver. Hem  fazlalıktan kurtul hem de paylaşımla sosyal hayat ve üretim imkanları güçlensin. Vs.

Iskarpleyi õzüne zarar verecek omurgayı kıracak şekilde derinlere vurma. Ülkenin. Ailenin, çocuklarının hakkını gözet. Nefsine de zulmetme.

KILIÇ. adalet-zulüm aracı.

Kimin elinde olduğuna bağlı tabi. Çözülemeyen kördüğümü de bir darbede çözen alet. Kılıcın,

Allahın, rasulünün, tabiyatın insanlığın, ümmetin, ırkının,  kabilenin, ailenin, kendinin, nefsinin HAKKINI adaletle. Kılı kırk yararak kessin. Ki.

Cennet,

kılıçların gölgesindedir.

 

Mehmet Ali TURHAL

5 Nisan 2023 / SAKARYA