EMOJİ VE DİL | EMOJİ VE DİL

EMOJİ VE DİL

 EMOJİ VE DİL

 

İletişim, uzay, bilim, modern, karmaşa, bunalım, kaos,. Vs.

Çağı.  Yüzyılı, milenyumu gibi farklı açılardan söyleyen kabullenmeler vardır.

Kabulleri yapanlar.

Değişimleri değerlendirip. Bulundukları anın. Öncesini ve sonrasını kısa süreli veya asır sınırlaması. Veya asırlar aşan bir kavrayış belirleme çabasıyla yapmaktadır.

İletişim hiyeroglif yazı. Ortak dil anlayış ifade eden resimlerden şekillere. Bu şekillere yüklenen anlam farklılıkları. Yüklenen duygu çeşitliliği ve duyguların şiddetini ifade eden farklı alfabeler kelimeler oluşmuş. Bu alfabeler üzerinde ortak dil ve kavramlar oluşmuş. Alfabe ve kavramlar üzerinden yazı dili ve konuşma dili oluşmuş.

Konuşma dili üzerine vücut dilimi.  Vücut dili üzerine konuşma dilimi gelişmiş diyelim. Uzak yerlere ve gelecek nesillere söz ve yazı ile aktarımlar olmuş. Bu kitap, anı, makale, müzik, şiir, resim, ilim, bilim, mimari, hikmet vs. Kullanılarak gelişmiş. Teknoloji geliştikçe.

İletişimde farklılaşmış. Yani

Yazılı, sözel, resim, müzik, vs. birlikte kullanılır olmuş. Yeni gelişmeler. Hikaye, rivayet, masal, yazı, sayfa, kitap, kıraathane, tiyatro, toplantı panel, konferans,. Sessizden sesliye, renksiz renkli filim. Çizgi roman çizgi filim. Büyüklere çocuklara iyilere kötülere abilere ablalara filim.

Elektrik ve elektroniğin yeni keşifleri inancı 0 ile 1 arasına hapsetmiş. Ondan düşünce ve duygularını bir iki rakamıyla elektrik elektroniği, teknoloji ile birlikte kullanarak. Müthiş bir donanım ve maddeyi ihtiyaca göre evirmiş çevirmiş. O ile 1 i Yazılımla birleştirmiş.

Dünya bir köy oldu mu diyorlar. Farklı anlayışlarda.

Dil, iletişim, duygu, bilgi, anlam, birbirine öyle karışmış ki.

Kırk tilkikuyruğunu mu diyelim. Kırk düğüm, düğüm üstüne mi diyelim. Kırk farklı kilit kırk kilit üstüne kırk kere kilitlenmiş mi diyelim, kırk şifre ile kırk kere katmerlenmiş mi diyelim. Bir karmaşa. Zor iletişim aslında. Hayat varoluş. Biz geçtik mi, kaybettik mi bilemedim. Çocuklarımıza Allah yardım etsin. Hak yoldan ayırmasın huzurlu bir hayat yolunda daim etsin.

Yazılım, donanım. Bunlarla elektrik ve elektroniği de kullanarak farklı alanlarda kullanma. Bu bilgileri biriktirip istediklerini saklayıp, istediklerini sosyal veya kişisel hayata sunarak.

İnsan bilgi duygu ve davranışlarını değiştirme. İdealarını oluşturma. Savunma mekanizmalarını kırma. Öğretilmiş çaresizlik ve kâğıttan kaplanlar üretme. Hayattan koparana.vs.yaşanmışlıkkar.

Fiziksel ve zihinsel köleleştirme. Bu bilgi ve donanıma sahip olmayan kişiyi yok sayma görünmez, değersiz kılma. Bunu kendi anlayışında bulunduğu yerden bakarak yapmak.

İyi insanın elinde selamet bereket. Kötü insanın elinde çürüme ve sefalet rezalet.

Yirminci yüzyılda farklı yerlerde farklı asır ve çağların yaşandığı gibi. Yani

Bir yerlerde.

Sanki Dinazor çağı hayat.

Çiftçilik hayvancılık avcılık.

İlkel aletler taş sopa saban,

Biçerdöver traktör uzay teknoloji hava raporları, sera yapıları, kapalı tarım, sulu tarım susuz tarım

Uzayda üretim vs.lerin aynı anda yaşandığı çağ gibi.

Bu günde 0 ve 1 ile yazılım bunun kullanılacağı donanım malzeme. Bilgilerin tek elde veya çoklu elde veya devlette toplanıp işlenip birlikte. Farklı alanlarda uyumlu ve faydalı kullanılması. İletişim diline etkisi ve geliştirmesi. Hali hazırdaki dili dönüştürdüğünden. Birçoğumuzun kullandığı dil nostaljiye dönüştü. Antika oldu. Yeni dönüşen vahyi aktarmada vesile olabildikse ne ala.  

Dile giren yeni unsurların kullanımını da. Yemek yemeyi öğrenen çocuk gibi döke saça uygulamamız. Ahir hayata giderken çocuklaşmamız. Dilde bu olsa gerek.

Buna en güze örnek. Kısaltmalar, emojiler. Dilimize girmiş. Hem de hızlı değişken. Haz ,hız ayartı dünyası. İdeal ve inançta birlik. Kavram ve ifade birliği. Bu gelişmeler ışığında yeniden yeniden ve hızlı şekilde güncellenmeli.

Zorluk. Kendi yazılım ve teknoloji gelişimlerini eskiden ithal ediyor olmamızdan. Şimdi ise havacılık raylı sistem savunmada yeni teknoloji ve yazılımları kendimiz ürettiğimiz gibi. Bilgi işleme merkezleri, kavramlarımızı uyumlu hale getirmek ve kendimiz üretmemiz.  Yerli ve milli anlayışla yapmamız gerekiyor. Bunun için belli aşama kaydeden kişi kurum ve buna ortam hazırlayan idarecilerimiz reisimizi burada hayırla yâd etmek lazım. Bu gelişmelerin arkasında durulmazsa. Olamıyor. Mühendis ve mütefekkirlerimize bazı bürokrat ve siyasilerimize yapılan. İçerden dışardan destekli suikastleri saldırıları, engellemeleri hepimiz biliyoruz.

Arama motorları, facabook, whaatsap vs. Uygulamalar vb. Uygulamaları kendimiz üretmeli. İhtiyaca göre yeni uygulama ve teknolojiler geliştirmeliyiz.  Hayatımızda bir zerre kabilinden karmaşaya örnek verelim.

Bir zaman 🙏emojisi hakkında bir yerde yorum yapmış. Bu emoji bizim zihniyet anlayışımıza uygun değil. Hatta mümkün olduğu ölçüde kullanmayalım duygumuzu farklı bir emoji ile ifade edelim yoksa üretelim kabilinden bir yorum yapmıştım.

Kıymetli arkadaşım Prof.Dr.Mehmet Sadık Öncül kardeşim karşılık vermiş. Mesele edinmiş ilgilenmiş.

🙏 emoji yerine hepimizin kullandığı 🤲 emojiyi kullanalım demişti. Kendisine buradan selamlarımızı gönderiyoruz. Emojiler bir dilin unsuru olmuş. Ve her emojinin imajı zihinsel alt yapısı içinde dilde yerleşir olmuştur. Dönüşüp kendi inanç ve kültürümüzde yoğrulmuş. Varlığıyla dil zenginleşmiş olanlar da az da olsa vardır.

🙏 imoji asla kullandığımız 🤲 imojisini karşılamaz ama. Kültürümüzün inancımızdan kaynaklı zihinsel altyapısından kaynaklanan dua derinliğini ifade eden 🤲 emoji daha kapsayıcı ve anlamlı.

Bir örnek daha verecek olursak. Bir paylaşıma katkı için altına yaptığı paylaşımın altına 🙏emojisini kıymetli Prof.Dr. Mustafa Ağıman imojisini kullanmış. Hocamız ilgilenmiş. Değer vermiş. Mesele edinmiş tek emoji ile yorum yapmış. Allah razı olsun. Kaynaşmaya buluşmaya bilişmeye de vesile oluyor. Katkı oluyor teşvik oluyor. Hakikatin ortaya çıkmasına vesile oluyor da. Bu örneği biraz daha alenileştirelim.

İzzet Uzun hocamız. Çokça paylaşılan bir kısa videoyu paylaşarak. Altına.

"Bu haber beni üzüyor" yorumunu yapmış ERUNİMMTTB. TÜRKİYE gurubunda paylaşmış. Bende.

Videodaki paylaşımla ilgili üzgünlük ifadesine istinaden.

12 Mart 2023 saat 20.10

"Hüküm ve duygu gerekçesi de olsaydı. Anlam ve duygudaşlığı alenileştirirdi" diye ilgi ve katkı vermek istedim. Bu paylaşımın altına 🙏ile katkı yapıldı.

Katkı verdiğimden, benden ve katkı veren kişilerden bağımsız olarak bu imoji bizleri tanımayan üçüncü şahıslar için bir gün sonra ne ifade edecek.

Emoji için

Bunu paylaşan Hindu’mu acaba diyecek.

Hindu değil ama kültürel bir erozyon yaşanan ülkemizde zihinsel alt yapının geleneksel tavırdan kopukluğunu mu ifade edecek.

Selam göndermiş mi diyecek.

Dua etmiş mi diyecek.

Bu yazıyı onaylamış mı diyecek.

Teşekkür etmiş anlamın da mı kullanılmış diyecek

Emojiyi o anki ruh hali ile yazışmalara bağlı olarak duygu paylaşımına saygıyı mı ifade edecek.

Arap Salih Efsanesinin bu davanın delisiyiz dediği gibi.

Benim aklıma da daha nice deli sorular geliyor. Şahsen çok memnun oldum. Hüsnü zanla teşekkürle değerlendirdim. Boyumu da aşıyor. Zor meseleler tabi.

Bu mesele ile gündem yaparak erbabi ateşleme ve yeni çözümlere katkı adına deneme makale olsun istedim de.

Zemin zaman dikkate alarak bir düşüncede ifade etmek lazım dersek.

Tamam. Bunlar maddi gelişmeler. Teknolojik ve elektronik ve iletişimde baş döndürücü hızla oluşan gelişmeler varda.

Ne için ve nasıl soru gibi bir deli soru daha geldi aklıma.

Farkına varalım, varmayalım.

Ya kendi Tanrıdır. Tanrılığını şahsi yaşar veya diğer tanrılara kulluk ederek tanrılığını ortalaşarak yaşar. Buna kula kulluk ta diyoruz.

Veya

Yaratanına inanır. Ona güvenir, sığınır. Buyur Allah’ım buyur der. Kulluk makamını seviyesince günahıyla sevabıyla yaşar.

Emoji ve dil.

İnsanın kulluk anlayışına göre şekil alır. Şekil alır çünkü dil canlı bir organizmadır. Sürekli değişir. Güneş her gûn yeniden doğar.

Ruhumuzda doğan kulluk duygusu güneş gibi doğar düşüncemize. Dilimize zikrimize dönüşür. Hikmet fikir irade tavır. Ebediyete ulaşacak bir yaşanmışlık oluşur.

Duam o ki

Vahye uygun Resul-i  nebi Ahmed-i Mahmudun örnekliğinde. Esmaül hüsna anlam ve kavram ve gayeliğinde. Görme, duyma, tasavvur etme  gibi sıfatlarını örnekleyerek teknik, teknoloji alt   yapılarıyla. Dilde emoji tasarımlarını gerçekleştirmektir.

Nasıl a ise daha sonra değiniriz inşallah diyerek.

Duygu ve bilgi paylaşımlarımızda güzellik,  selamet ve bereket dileklerimizle.

 

Mehmet Ali TURHAL

13 Mart 2023 / SAKARYA