TÜRKİYE YÜZYILINA | TÜRKİYE YÜZYILINA

TÜRKİYE YÜZYILINA

İdea. Siyaset. Meslek. Devlet

TÜRKİYE YÜZYILINA

Zor bir mesele.

Asırlar geçmiş bin yıllar geçmiş. Milenyum geçmiş. Bu meseleler hakkında çok kişi bir şeyler söylemiş uğraşmış. Dert edinmiş kendince çözümler üretmiş. Nihayetinde mesele mesele olmaya devam ede gelmiş.

 

Başkan reis Recep Tayyip Erdoğan ne diyor. "Bizim derdimiz var derdimiz. Onların bir derdi yok." diyor.

Bunu dağın zirvesinde söylüyor. O zirveye kadar neler görmüş. Ne tecrübeler edinmiş. Dumanlı şehitler tepesinde neler var. Devlet, millet, vatan, bayrak ideal bütünlüğü. Oradan nasıl görünüyor. Ne kadar anlayabiliriz bilemiyorum da. Bulunduğumuz yerden  becerebildiğimiz kadar anladığımızı anlatabiliriz.

 

Ben Müslümanım. Allahtan başkasının önünde eğilmem. Kesilir ama çekmeye gelmez boynum. Kefenimizi giydik çıktık bu yola diyor. İdea ortaya koyuyor. Yani idea.

İnandığı sığındığı korktuğu sevdiği güvendiği o ne derse o. Onun dediği şey. Aşkın varlık. Birilerine göre derdi olmayanlara göre idea.

 

 Ferdi hayalleri arzuları istekleri. Benlik bencillik hiçlik yada kula kulluk. Kula kullukta tanrılık yada tanrıdaşlık.

Ne demişler tek, baki, ekber, olan Allaha inanmayanlar belkide milyonlarca şeye inanır.

Peki ne olur. Sonunda kafa karışır eli ayağına dolanır. En küçük bir farklılaşmada tanrılığı tıkanır. Zavallılığı o kadar büyük ki. Her an her zerrede alemleri yeniden ve değiştirerek ve kaydederek yaratan aşkın varlık karşısında. İnanmama ve uymamada ısrar ederse. Kulağını tıkar. Gõzünü kapar kalbini taş yapar, hislerini yok eder. Bu şekilde inkarına ve tanrılığına devam edebilir. Bundan kurtulması hakikate kapanma derecesi oranında zordur. Bu kapandığı çelik cenderede

Ben böyle düşüyorum.

İstemiyorum.

Sevmiyorum.

Bana ne verdiniz dilenciliği narsistliğinde.

Üretmeden tüketen.

Açız açız diye isyan eden.

Yalan, iftira algıyla yutturmaya uğraşan aciz.

Sosyolojik olarak da terör sevicileri arkalayarak. Önemli olan paylaşmak. Olana çökmek. Menfaatse, vatan teferruat diyen zillette. İhanette yıkmada engellemede  ittifak. Masa sofraya dönüşmüş yedikleri de. Sanki çıkar, makam kavgası. Açık gizli masa ittifakta. Kaşıkladıkları, çatal batırdıkları, parçaladıkları memleket millet.

 

 Zavallılįktan.

Kurtuluş zor tabi. Ama

Allahın hidayeti başka. Ne demişler. Sonradan müslüman olanlar hakikati aramada hikmeti. Kendine ve insanlığa yaptıklara iyiliklerde yaradanının verdiği rahmette arasınlar.

 

Siyasetle idea ya ulaşma yol ve çabası, yönlendirmesi. İdeaya ulaşma yöntemine, idare etme şekline siyaset dersek.

 Serbest irade.

Ya arzularının isteğinde yönetir. Ya da arzularını aşkın varlığın sınırlarına uyarak. Arzularının yani ideasının peşinde. Şahsında ve ictimai hayatta uygulamaya çalışır. Yani

İdea pisikoloji, siyaset sosyolojiyi ifade eder. Karşılıklı birbirini besler. Onun için islamın şartlarında bir örnek verecek olursak. İdeasından sonra islamın  temel şartı olan salatı, selamı. Müslümanlar tapınmak için yaptığı duygu anlam ve ritüel   eylemini. Hem ferdi hemde imam önderliğinde topluca yaparlar.

 

İdea, siyasetin meslekle ilişkisi daha karmaşık bir konu tabi.

Meslek, ideaya göre, kişinin varlık aleminde. Varlık mücadelesinde yaşama çabası için yaptığı işlerle idame ettiği şey diye düşünürsek. İdeanın siyasete. Siyasetin de mesleğe. Hatta meskeğinde siyasete karşılıklı etkisini görürüz. Her idea sahiblerini buraya sığdırmak mümkūn değil. Burada Aşkın varlığa inanan. İnanç ilkeleri doğrultusunda siyaset yapan. Kendini yaratan aşkın varlığın. Kendisine imkan vediği ve sınırlarını da kader olarak çizdiği. Yani Biyolojisi fizyolojisi yetenekleri ve mizacıyla sınırlı ömrüyle verdiği imkanları nasıl kullanacağį konusunda seçme hakkı tanıdığı bilinciyle. Kendisine verilen sınırları gözeterek yetenek ve mizacına uygun meslek seçip. Bu mesleğini ilimsel,, bilimsel zirvede. İdeası aşkın verlığa rizada kullanma çabası. Benliğini şişirip kendince metafizik kurallar koyma değil. İşiyle ilgili Aşkın varlığın var olan metafizik kurallarını anlama ve zirvesinedeki mesleğiyle rızaı ilahiye ulaşma çabası. Fıtri siyasetini de oluşturur.

Onun için mümin hayatını.

İbadetiyle, zikriyle, zühtüyle, sosyal veya tabii bilimsel zirvesiyle. Mesleğine uygun sanatsal ve ahlaki uygulamasıyla. Iyilikte yarışan kişiliğiyle. Mesleğini bütünsellik ve ferdilik boyutuyla yaşar. Burada her birey bir devlet. Marifeti de ilave etmek lazım rabi.

 

Devlet bir nimet. İdeanın sosyal organizasyonu. Aşkın varlığın sınırları içinde her birey bir devlet. Her devlet toplu atan yürek, millet. Millet organizasyonu. İdeası nizamı alem kızıl elma. Davası. Hakkıdır hakka tapan istiklal istikbal.

Devlet, millet, idea, işbirliği.

Hedef rizai ilahi.

 

Günümüzde dersek.

Kimdi bilmiyorum ders alsaydık tarih tekerrür edermiydi gibi.  Sözün bir kısmı.

Burada ikiyüz hatta üçyüz yıllık tarihìn hatıra tortusunu değerlendirecek olursak Abdulhamide müsavat, hürriyet, istbdat. İnkılab. Bunların yanına şura diyen muhafazakarlar eklenince.

Bu ayrı bir yazı konusu inşaallah.

 

Sonuç acı kayıplar çöküş. Hezimet. Devleti aliyi Yıkan tefrika ve ihanet  depremi enkazının kalanından kurtarılabilen Türkiye.

 

Allah korusun. Kocaman imparatorluktan bu kadarcık yaşanabilecek vatan bulabildik. Bundan sonrası yok. O da ne bedeller ödeyerek. Küçük kişisel hırslar için tarihi tekerrür ettirilmemeli. O zaman kocaman imparatorluk çökermi diyerek ihaneti gizleyenler. Bu günde Türkiyeye birşey olmaz komplo teorisi üretiliyor diyenlerdir. Düşmanı görmeyen küçük gösteren narsistlikleri uğruna memleketi meze edenler. Elbette Türkiyeye birşey olmaz. Su uyur düşman uyumaz diye boşa söylememiş atalarımız.. Gerekli hazırlık ve çalışmaları yaparsak tabi.

 

 İstiklal harbinde yokluklar içinde önce vatan diyenler olmasaydı. Şimdi varlık içinde açız açız diye bağıran  azgın güruh. Merhametli, üretken milletin evladı. Biz efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik diyen bir reis bulamazdı. Bu kadar şımaramazlardı.

 

Kıymet bilmek lazım. Yoksa bu kıymeti bilmeyenin elinden yaradan alırda. Abdulhamit sonrası gibi. Filistin, Açe, Suriye, Ugrayna, Selani, Giriit, Gümülcine, Bosna, Manastır, Tuna nehri gibi cıscıvlak kalınır.

 

Kelimei şahadet, tevhid, ilkeleri doğrultusunda. Gönülde dilde salavat hamd ile elhamdülillah diyerek. Eldekinin değerini bilip. Hayırda gelişmeler uğruna istikrarı korumak lazım.

Hür davada, anavatanda, büyük birlikte. Berekete selamete, refaha.

Adalet ve kalkınmaya

İstikrarı koruyarak tek yürek.

2023 te Türkiye yüzyılına.

 

Mehmet Ali TURHAL

15 Mart 2023 / SAKARYA