CEHT, ULU ÇINAR, TERCİH. | CEHT, ULU ÇINAR, TERCİH.

CEHT, ULU ÇINAR, TERCİH.

 CEHT, ULU ÇINAR, TERCİH.

 

Hayata gelişimiz bir tercih değil. Aklı başında iken yapıp ettiklerimiz. Seçimlerimiz, yönelimlerimiz. Arzularımız meylimiz isteklerimiz bir tercih.

Esir olmak bir tercih değil. Manda kafa olmak kötücül, mankurt olmak tercih.

Soğan patates diyerek algı yapıp. Yalan dolanla. Kin nefret, tehdit hakaretle. Darbeler gibi vatandaşı düşman görüp. Ülkede vatandaşın ürettiklerini ganimet sanıp. Beş benzemezler el koymak dokunmak istemek. Dışardan aferin dilenmek. Geleceğine ipotek koymak. Karabasan gibi çökmek tercih. Veya

Bağımsız olmak, irade sahibi olmak. Her alanda üretmek emek vermek te bir tercih.

Bir hatırlama, bir tefekkür, bir iman tazeleyiş. İftar öncesi dertlenmiş adam. Çınarın ihtiyaç duyduğu havayı, suyu, gıdayı, ışığı. Sürekli ve tekrar tekrar ihtiyacı kadar temin etmesi. İhtiyaç hissetmesi gibi. Bu aşkla ceht ile dillenmiş. Biraz mizah ama hakikat. Paylaşmak istemiş. Birlik beraberlik memleket, barış esenlik. Sevgi dostluk hayır aşkına. Nasibinde ne varsa heveslenmiş işte.

Tarihin akışı içinde. Ciddi bilinçli olunması gereken önemli bir kavşak noktası bilmiş bu günü. Dünya ve memleket gelişmelerini. İçinde bulunulan gerçekliği düşünmüş. Jeopolitik ve ekonomik imkânlar.  Aynı zamanda akbabaların, canavarların, sırtlanların içerden dışardan iştahını kabartmış. Kuduz salyaları sosyal medyadan şarıl şarıl akıyor demiş. Jeopolitiğin riske dönüştüğünü görmüş.

Rehavetin tedbirsizliğin bir iç uyuşmazlık veya karışıklığın tehlikesini. Çevresindeki gâvur üstleri ve kuşatmalarında. Terör örgütlerinin pervasızlığı. İç ve dış uzantıların. Bunların desteklenmelerinin acısı iliğe kadar dayandığı hissine varmış.

Kahretmek, boş vermek, güya kızdıklarına bedel ödetmek. Bana ne nasıl olsa olup gidiyor. Ben çıkarıma, cebime bakarım. Nasıl olursa olsun alacağım makama. Oturacağım koltuğun hayaline. Cüzdanımın şişmesine bakarım diye düşünme zamanı değil demiş. Hayat memat meselesi demiş. Bir şey olmaz deme olmaz olmaz demiş. Yılan yuvaya geliyor. Yumurtalar, yavrular gidecek. Gelecek tehdit altında demiş.

Ne yapılabilir ne yapabilirim karınca kararınca. Fiili dua niyetine dalmış hülyalara. Çınar gibi ifade değerimiz yeşermiş de yüreğinin derinliklerinden. Çanakkale’deki, istiklal mücadelesindeki ortamı bugünle bir görmüş. Çanakkale destanı, istiklal marşı, iman ruhu dirilmiş.

Gayeye matuf canlı kalma. Yeni fidanlar için zemin hazırlama. Miras aldığı çınardan yeni çınarlara bayrağı devretmek için. Aldığı hilafet görevini yapmak. Yaşamak yaşatmak.

Birileri de diyebilir. Bu çınar da amma abartıldı. Nihayetinde ormanda, ağaçlardan bir ağaç işte. Birileri de der ki. O Osmanlı çınarı. Akıllı ol. Akıllı. Ata yadigârı kaardeşiiiiiim.

Herkesin cibilliyetiyle orantılı. Seccadeye denildiği gibi. Kimisine göre bir bez parçası. Kimine göre yaratanıyla en yakın buluştuğu secde noktası. Âlem, işaret, hatırlattığı şey. Tercih meselesi. Hisleniş meselesi. İlgi meselesi. Bulunduğu yer meselesi. Hangi bayrak altında, hangi yolda oluş meselesi tabi.

Yaratanının farklı kulu çınar. Kulluğu görkemi, gölgesiyle ululanmış. Ulu çınar açısından, zorunlu kader. Öyle yaratılmış. Tercih hakkı yok. Demir, taş, toprak olayım diyemez. Hayatının içinde verilen ömründe gücü kadar verilenle hilafet görevini yapar. Hayatının sonunda kaderi neyse yaşar.

Çınarın ölümü yeni çınarlara gıda. Çevresine karbon bereketi. Bir kısım varlığı ise sertleşir odun kütük olur. Belki yıllar asırlar daha katılaştırır. İlkin belki alçı kıvamı. Belki zamanla mermerleşip fosil birikintisi kömürleşir. Hatta elmaslaşır.

Bilim bilgim buraya kadar. Yunus Emre’nin erik dalını, sarıçiçeğini. Emine Yıldız, Nuran Çetin hoca hanımefendilere. Memleketin tarımının, çayının, çınarının detayını. Bunların davayla olan önem ve bağlarını. Ziraat yüksek mühendisleri. Davanın delileriyiz diyen.

Arap Salih Efsanesine, Muhammet Karaosmanoğlu, Bayram Sade, Ekrem Yüce beyefendilere sormak lazım. Onlar ne der, nereye yönlendirir bilemem. De

İnsan,

Çınar gibi ama çınar değil.

Aslan gibi ama aslan değil. Dağ gibi ama dağ değil.

Güneş gibi ama güneş değil. Çiçek gibi ama çiçek değil.

Gibiler cepte. Bu gibiler insanda var olan kader de.

Kulluktaki fark. Ya kul olacak. Ya da bu gibi yaratılmışa veya yaratılmışlara kul olacak. Ya da.

KK gibi kullara kul. Meydanlardaki ergen akıl çakçı iyi maral ceylanla. Gel gel git git. Gah masa altında gah üstünden. Gah açık gah gizli. Ne dendiği belli olmayan laflar. Beş benzemezden Altılı artılı pazarlıklar. Dümen üzerine dümenlerin döndüğü masa. Neye döndü bilmem ama. Artık masa olmaktan yemek toplatı gibi kıymet ifade eden şey olanaktan çoktan çıktı. Havanda su döğen avara kasnak tiyatro gösterileriyle nelere çanak tuttu. Göremedik bile. Nice fesat, fitne, fırıldakların döndüğü. Ne konuşulduğu belli olmayan.

Fırıldak, çatlak, oynak bir fiskos sehpasına everildi de. Gizemli fiskoslar, pis pazarlıklar menfaat paylaşmalar. Çökeceği devlet.  İş, savunma güvenlik üreten özel ve kamu ortalıklı kurumlar. Yap işlet devret modeliyle hizmetiyle soluk alan memleket evlatları. Rahatlık gelişmeler bunlara dokunmuş olacak. Bir soba borusu avara kasnakları nazarlayıp boncuklayıp oralara utanmadan dokunacaklar. Neymiş pkk ile milliyetçileri, milli görüşçüleri, yeşil soslu hdp ile buluşturuyorlarmış mış mış mış. Çökeceklermiş dokunacallar mış mış mış.

İnsan  ölürken bin bir kılığa giren şeytanın. İmanını almak için vereceği su ve sözler gibi. Ne tertipler ne kılıklar ne maskeler ne fırıldaklar ne kirli pazarlıklar da. Çürük, zehirli LGBT renklerinden burgulu ipe. Mavi nazar boncuklar dizecek. Ki nazara verecek değerde bir şeyler var sansınlar. Yalan, dolan, algı görselle oyalansınlar. Birde bunlar memleket idare edecek. Sonra bu iple nazar boncuk nereye takılır. Kimin ne işine yarar. Şeytan suyunu nasıl içirir. Gösterildiği gibi bir nazar edecek bir şey ve şeytan suyu var mı bilmem. Menfaat beklentisinde olanlar. Pirince gidenler eldeki bulgurdan olup kalsa iyi. Yıkım ekibinin içinde yer alarak. Onur, güven, namus derken...Gitti bizim Niyazi.

LGBT ipini nazarlıkla. Edep ahlak bir tarafa. Nasihat hatta söz bile dinletilemeyen çocuklarının torunlarının bülentinin kuşuna çektirirlerse. Aileleri darma duman olur evlilik huzur. Kadın erkek diye bir şey kalmazsa şaşmam.

Bir dakika. Wan minute. Mizah değil bir bakın araştırın LGBT lobisi çok ciddi. Tedbirde bilgilenmede birlik olmada çok geç kalmış olabiliriz. Dizilerde, reklamlarda vs. Mecbur edilen nonoş tiplemeleri. Toplumda çocuklarda nasıl alışkanlıklara nornalleşmelere sebep oluyor. Araştıran, istesede araştırabilen var mı? Üniversiteler bu günde bile böyle bir araştırma tez hazırlayabiliyorlar mı?Zararın daha niceleri. Neresinden dönsek kar kabilinden. İşi sıkı tutar. Allahtan samimi yardım diler onun ipine sıkı tutunursak. Dinimizi öğrenir onunla ahlaklanırsak. Birlik olursak. İnsaallah lütfu bol rabbim bize acıyacaktır. Dinini bizi nimetlendirerek koruyacaktır Inşaallah.

Ne demiştik şeddeli yalancı, tehditçi, iftiracı, istemezük yıkım ekibini tercih. Ya da.

Recep Tayyip Erdoğan gibi Allahtan başkasına boyun eğmem diyen. Ne dediği belli olan. Adam gibi adam.. Hizmet eser üretecek. Alın teri dökecek. İman eri Allah kulu dostlarıyla yol yürüyecek. Tercih meselesi.

İnsan bu, Allah bu dünyada bir tercih hakkı vermiş

Ya yaratana inanacak. Ya kendini tanrı yapacak. Ya da kendine tanrılar bulacak. Kendince metafizik, etik kurallar koyacak. Buna da evrensel bilimsel hukuk kılıfı takacak. LGBT ipine nazarlık boncuk olacak. Laf geçiremediği çocuklarının geleceğini bu ipe dizerek. açık kalacak olan amel defterini. Neslinden gelen şerle doldurmaya. LGBT nazar boncuğu oyuncağını oynatmaya devam edecek.

İnsan bu Çeşit çeşit de.

Kimi insanlar farklı tabi.

Şehit olacak. Yaratana kulluk farkındalığı ile. Hayatını ortaya koymuş . Hakikate canını şahit ederek. Bilemediğimiz nimetlenmelerle nimetlenme makamı verilmiş. Diri olmaya devam eden mümin.

Gazi olacak. Bu hakikat davasında şahitlik etmeye devam eden insan. Onun için şehitler. Mealen tekrar tekrar dirilsem de şehit olsam derler. Böyle öğrendik, inandık.

Her kişi bir âlem. Her alem kişi genel alem varlık dünyasında. Yetenek ve mizaç farklılığıyla. Birliktelik  uyumluluk aynı gayelik için bilimsel çalışmakarıyla helal rızık için meslek icra eden. Sosyal sorumluluk taşıyan hakikat şahitliği yapan Allahtan korkan, kuldan utanan  insan.

Bilimsel çalışmalarla ve şahitlikler üzerine bilgi toplamış. Davasının ilkeleriyle hikmete ulaşmış. Bilimi alimi dinleme onları hayata geçirme. Hakikate yeni şahitliklerde bulunma.

Yaradanına, peygamberine Nübüvvet ve risaletine. Tabiyata, insanlığa, ümmete, ırkına, devletine, milletine, şehrine, sülalesine, ailesine ve kendine karşı sorumluluk duyan. Ulu çınar.

İman ilkeleri doğrultusunda sorumluluğu için ceht eden insan.

Berberlik yapan, müzik yapan, kasaplık yapan, bina yapan. Çınar diken, yol  yapan, yol açan vs

Bilim, ilim, sanat yapan vs.

Herhangi bir alanda bulunduğu yerin kıymetini bilerek. Daha iyiye,daha güzele çobanlık yapan. Ter döken, zaman harcayan insan.

Bilimsel araştırmalar geliştirmeler yapan.Yeni teknolojiler üreten. Sınırlarımız ötesine taşıp gönül coğrafyamızı koruyan.

Ekonomik sosyal. Bilim eğitim, edebiyat.

Denizden karaya. Hızlı trenden havaya. Bilişimden iletişime. Sağlıktan, sosyal yardımlaşmaya emek harcayan herkese. Sana, bana, bize selam olsun.

Selam olsun, manevi mirasını çınarlar gibi sahiplenebilme yaşayabilme ortamını hazırlayanlara. Ayasofyayı açanlara. Bunu da hutbede kılıcı sol elinde tutarak barış içinde başaranlara, yaşatanlara. Bosnada, Katarda, Libbada, Somalide, İrakta, Suriyede, Sudanda, Karabağda, Kosavada vs vs.

Avrupa nere bilmiyorum bi oluyor bi olmuyor bir genişliyor bir daralıyor. Bir ilizyon. Avrasya yada diyelim  Asyada. Afrikada. Kutuplarda bilim yapan Tuna nehri kıyılarındaki çınarlar altında hülyalar kuran. Türkiztanda. Tüm dünya örgütlerinde Birleşleşmiş milletlerde olan. Dikleşmeden dik duran adam. Milletini onurla temsil eden milletin adamı Reis Erdoğan. Şehitler tepesinde duasını etmiş. Gazaya devam ediyor. Kefenini giyerek yola çıkmış. Denizin altindan çıkardığı gazla. Kızılelmadan fezaya, aya, uzaya da inşaallah. Arzın her yerinden fışkıracak fidanlardan ulu çınarlara.

Maşaallah maşaallah.

Selam olsun sana. Milliyetçi hareketle, birlikle, hür davayla, rafaha. Adalet ve kalkınmaya, gönlü onurlu duruş için atanlara,

Türkiye yüzyılına.

Yüzde ellibir tahammullerle. Diş sıkmalarla. Kızılcık şerbetleri içerek. İlmek ilmek örülerek. Yenilgi yenilgi büyüyerek. Kelle koltukta ödenen tecrübe, bedellerle alde edilen. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle elde ettiğimiz. Oyla halkın iradesi ile gerçekleşen nasibimizi, hakkımızı yedirmeyiz. Söz bizde, oy bizde.

Kimsenin insiyatifine pazarlığına bırakmaz. İrademizle boyunduruk taktırmaz. Bu beş benzemezde itirazlarının hepsi silindi. Namus sözü mü. Hem genel başkan hem cumhurbaşkanı adayı olmaz mı. O dini bir kavram siyasete alet etmek içindi.  Şimi... parlementer sistemi oldu  hem namuslu genel başkan hem de güçlendirilmiş KK Cumhurbaşkanı adayı. Avara kasnak. Tak tak tak. Olur, olur bizde afiyetle yutsak.

Yüzde 50+1 üzerinden vatandaşlar olarak hükümeti kendimiz oyumuzla, hür irademizle kurarız.

Dağların, çınarın, güneşin, aslanın yüklenmediği, tercih sorumluluğunu serbest irade ile yüklenir. İmanımız, şahadetimiz, doğrultusunda. Şehit, gazi, mücahit aşkıyla oyumuzu atar, tercihimizi yaparız.

"Mevla görelim neyler

 Neylerse güzel eyler"

Marifetname

Niyet hayır akıbet hayır.

İnşaallah.

 

Mehmet Ali TURHAL.

07 Nisan 2023 / SAKARYA