| Al fistanlı

Al fistanlı

 Al fistanlı

 
Yöresel farklılıklar. Tabiyat farkları. İnsana olan etkisi olduğu gibi. Yetişmiş insan da olsa davranışlarını yörenin farklılaştırması gözlediĝimiz bir şey. Üzüm üzüme baka baka kararıyor.
 
İşte böyle farklı bölgeden göç etmiş ailelerden birkaç aile birleşmişler. Haftasonu pikniğine birkaç araba konvoy çıkmışlar. Kalabalıklar. Yaşlı genç. Kadın erkek, çoluk çocuk. 
 
Genç kızlar, allı yeşilli fistanlar. Genç erkekler bir yiğit. Kalpak,  işlemeli yelekler, rengarenk kuşaklar, ıskarpinler falan. Sanki folklor ekibi. Karedenizimizin yerel yayla yaşamı insanımızın farklı şive ve tavırlarıyla ayrı bir güzel ve çekici ise. Gavura özentiden uzak bu çekiciliği. Başka bölgeden pikniğe gelen yöre insanlarınında görünüş ve yaşamları da bi o kadar güzel ve çekici. Daha nice farklı yöre ve canlarımız var da.
 
Bunlar farklılıklarıyla da olsa. Bir yerde aynılaşıyorlar. Lehçe farklı. Kıyafet farklı hatta gelirleri için yaptıkları işlerde de yöresel farklılıklar. Fakat. Birşey kaynaştırıyor birleştiriyor. 
 
Ezan okunduğunda aynı şeyi, aynı hisle duyuyor. Ayyıldızlı kandan candan bayrak aynı hissi veriyor. Vatanları kutsal. Kitapları bir. Allahları bir. Rasul nebi hz. Muhammetleri aynı. Aynı kıbleye yöneliyorlar.
 
Görünüş farklı. İş farklı. Ama kalpler aynı şey için çarpıyor. Örnek insan bir. Ahlak kaynağı, kuran ve rasul. Onun için gönüller bir. Birbirlerinin farklılıkları zenginlik. Birbirlerine çekici ve güzeller.
 
Bir hafta sonu diyoruz ama belkide yıllık belkide yılların pikniği. Konvoy durur. Bir akarsunun kenarında orman. Geniş bir alan. Yeşillik. Biraz ötede o yöre insanın çiftliği var. . Nehir orman yemyeşil ortam. Allı yeşilli kızlar oğlanlar. Tabiyatla buluşmuşlar kaynaşmışlar. 
 
Sergiler. Yemeler. Yemek sonrası yaşlı aksakal kocanın imametinde bir öğle namazı. Aksakal birliktelikten memnun. Yaşlanmış ama çoğalmışta. Güzel bir ortam haz içinde, memnuniyetle gözlemekte. Yaradanına şükretmekte.
 
Koşturmacalar, oyunlar heyecanlar. 
Konuşmalar gülüşmeler kahkahalar falan. İmrenilecek dikkat çekici bir ortam. 
 
Yeşil fistanlı ile al fistanlı kız çiftlik sınırına yaklaşmışlar. 
Çiflik sahibi. Yeme içme, oyun eğlence, namaz abdest, farklı kıyafetler gözlemekte. Hoşuna da gitmiş. Kızlar diye seslenmiş. 
 
Al fistanlı. Buyur amca. Kızım buraları şenlendirdiniz. Hoş geldiniz. Bizim aksakal koca karı size ayran hazırlıyor. Ayran helkesini alda herkese bizden ikram. Dağıtıver de hayra geçelim.
 
Al fistanlı kız çitin tellerini bastırır geçer. Koca karı aksakal teyzeye doğru yürürken bir homurtu ses. Hesapta yok tabi kara öküz. Ayaklarını yere basmış. Sanki toynaklar çivi, çimleri kazıyor. Al fistanlı kız endamlı yürüdükçe kara öküz azgınlaşıyor. Öküz al fistanı görmüş önünde oynuyor. İçinde bir can. Alımlı çalımlı genç bir kız umrunda değil. O al fistanı görmüş. Öküz işte. Al fistanlı habersiz. Adam farkediyor ama çok geç. Kızııım kaaaç. Al fistanlı bakıyor.
 
Kara öküz fena geliyor. Al fistanlı genç kız atik. Bir an donsa mı dursa mı kaçsa mı. Kaç lafını da duydu ya. Öküz arkada al fistan önde topukları fistan dövüyor. Öküzün derdi büyük. Al fistanlı bir o ağaca, bir bu ağaca. Gören için ağaçlar arasında al fistanlı kaçıyor mu, oynuyor mu. Belki meraklandırabilir. Heyecan verebilir de. Öküz ciddi.  Öküz al fistan derdinde. Epey bir kovalamaca mı kaçmacamı derken. Adam. Kızım ağaca çık diye bağırıyor.
 
Öküz bir hücum hazırlığı çimleri tırmalarken al fistanlıda bir çeviklikle ne tırmanış ne tırmanış. Kendini koca ağacın tepesinde buluyor. Öküz geliyor. Ağacı birkaç sümsükleyip yukarı bakıyor. Al fistan kuş olmuş. Dala konmuş. Öküz de olsa uçamayacağını biliyor. Çaresiz sürtünüyor bakınıyor derken sakinleşiyor.
 
Al fistanlı kuş. Ağacın tepesinde tünemiş. Öküzün çaresizliğini seyrediyor. İçten içe. Bayağı korksamda ne heyecanlıydı ama der gibi. Zaferinin farkında. Ağacın tepesinde rahatlamış gözlerle. Öküzün sakinleşmesini izleyerek tadını çıkarıyor. 
 
Adam rahatlamış. Çitin arkasında. Yeşil fistanlının çığlığı kahkahaya dönüşmüş. Yanındakine al fistanın etekleri yeşil çimlerin üzerinde koşarken nasıl dalgalanıyor uçuşuyordu bir görseydiniz. O kadar güzeldiki.
 
Sus kız. Öküz al fistan. Al fistanlı can. Sen al fistan eteğinin rüzgarında dalgasındasın. Öyle deme korktum ama geçti. Ne güzel uçuyordu al fistan eteği. Benim yeşil fistanı da uçuracak bir boğa olurmu bilmem. Boğalar hep al renk peşindelermiş dalgasında.
 
Öküz sakinleşir. Ahıra götürülür. Al fistanlı. Ağaçtan iner. Ayran bagracını alır. Çitin arkasındaki kovalamacanın seyircilerine. Maşrabalarla ayranları ikram eder. Aralarında bir muzip. Ayran mı güzel kovalamacayı seyretmekmi güzeldi bir tercihte bulunamadım derken. Kaza atlatılmış. Sıradanlaştı, espirili anılara dönüşmüştür.
 
Çiftlik sahibleri teyze amcaya teşekkür ederler. Ağacın altında sergilerine otururlar. Heyecan yatışmış. Sakinleşilmiş. Biraz suskunluğu fırsat bilen aksakal kocabey.
 
Öküz al fistan peşinde. İçindeki canı görmūyor. Önemsemiyor. Gördünüz. Burada ben şunu gördüm. 
 
İnsan hak adalet. Gönül kalp akıldan uzaklaşır. Allahını peygamberini unutursa. Gördüğü veya kendine ğösterilen. Nefis, dünya, makam gibi şeyleri öküzün al fistanı gördüğü gibi görür. Canı görmez. Bedenin emanet edildiği canı bilmez.
 
Günümüzde nasıl örnekleyebiliriz derken. Bir delikanlı. Dede bunu ben Recep Tayyip Erdoğana olan bazılarının kininde görüyorum. Soruyorum. Hizmetse hizmet. Duruşsa duruş. Liderlikse liderlik. Ülke savunması ise, sihasıyla. Ihasıyla, teröristle mücadelesiyle tamam. Herşey tamam. Daha iyisi için gayret te tamam da. Bu nefret. Bu haset nedir dediğimde. Olsun en kötüyü yaşamaya bile razıyım. Duymak görmek bile istemiyom sevmiyorum. Kalbi kin dolmuş, hayırlar def olmuş. Nefret ediyorum falan diyorlar. 
Öküzün,  canı değil kırmızı fistanı görmesi gibi birşey herhalde. Kininden hasedinden nasıl bir şey se. Ha Öküz canı görmüyor. Ha o reisi görmüyor.
 
Bir diğer yeni yetme delikanlı. Arap salih efsanesini nereden duymuşsa. Bu davanın delisiyiz diyen efsane. Filinta gibi yiğidi, öküzün kovaladığı gibi kovalamışlar. İçeri almışlar. İşkence etmişler. Sanki hazreti  Bilali örnek almış heral. Davasını daha fazlasıyla sahiplenmiş. Peşine düşen öküzlerden bazıları pişman olsada. Birçoğu öküzlüğe devam etmiş. Arap Salih efsanesindeki dava derinliğini görememişler. Köyde domates yetiştiren hatice teyzedeki samimi imanı göremedikleri gibi. Batılın zihinsel tasmalarıyla öküzleşmışler. Vatandaşlarındaki imanı emeği görmeyip. Bir de  hor görmeleri yokmu. Aynen onun gibi ha öküz, ha bunlar. 
 
Tamam der dede. Ders alınmıştır. Arap Salih efsanesi veya dünya liderlerinden Erdoğana bakışta değil başka alanlarda da. Al fistanlı canlara da öküz bakışı  olabilir. Bu konuyu daha geniş düşünerek anlamak lazım der. 
 
Al fistan ökūz derken. Bu kazayı da atlattık. Çok da  dersler çıkardık elhamdülillah. Bir çocuk. Evet bende ders çıkardım. Neymiş söyle bakalım. 
 
Pikniğe giderken al fistan giymemek lazım. 
Bir kahkaha tufanı. Bir genç. Aferim değişik bir yaklaşım tabi. Ama öküzler var diye. Al fistanı yasaklayalım mı yani. 
 
Biz kırmızı fistanıda içindeki canımızı da seviyoruz. Bak ablana ne kadar güzel değilmi.
 
Neymiş. Öküzü de, canı da yaratan Allah. Hepsi yerinde güzel. Öküzler var diye al fistandan ve insanlığımızdan vazgeçecek değiliz ya. Öküzlerde olacak canlarda.
 
Allah, Öküz, inek. Orman, nehir, gök, çimen herşeyi yaratmış. Öküz de yaratmış. Bizide sorumlu akıllı kalpli insan yaratmış. Allahını kitabını rasulünü bilerek yaşamak lazım. Sınırlarını haddini değerini bilip. Öküze öküzlüğü bırakalım da. Canlar olarak öküzden farkımız olsun.
 
Al fistana öküz bakışı. Bu bakış açsından kurtulmak lazım.
Bunun çabasında olmak lazım. Kaza oldu derken, neleri konuştuk. 
 
Ne demiş İbrahim Hakkı hazretleri;
 
"Hak şerleri hayreyler.
Zannetmeki gayreyler.
Mevla görelim neyler.
Neylerse güzel eyler."
 
 
Mehmet Ali Turhal
19 Kasım 2022
Serdivan / SAKARYA