NASREDDİN HOCA, RAMAZANDA SAKARYADA | NASREDDİN HOCA, RAMAZANDA SAKARYADA

NASREDDİN HOCA, RAMAZANDA SAKARYADA

 NASREDDİN HOCA, RAMAZANDA SAKARYADA

 

Bakmış bir karikatür. Kamal Kılmilisokoğlu'nu Nasreddin Hocanın eşeği karakaçana bindirmişler. Biliyorsunuz Nasreddin Hocayı genelde eşeğe ters bindirirler. Kendini takip edenlere sırtını dönmez derler. Manzara tam yeri herhalde karikatürde düz bindirmişler. Arkasında bir sürü insan ellerinde soğan açız diye bağırmakta.

Ah bu avrupa bak adamlara. Ne teknoloji üretmişler toplum bir teknoloji görsün diye. Amerikadan danışmanını  görüntülü dinletmeyi  teknoloji diye halka yutturmada. İlkokul öğrencileri şaşırmışş. Bu şaka herhalde. Biz zaten bu teknolojiyle ders yapıyoruz diye dursunlar. ABD deki danışmanları akıl vermede. Avrupalılar soğan patetes verecek te şu Tayyip olmasa. Ona ekonomi, patetes soğan deyip isyan edin. Size patetes soğan vereceğiz.

Yeterki tarihine sadık has osmanlı evladını indirin diye milyolar alarak yol göstermede.  Mehter takımını söylediği "dik dur eğilme inananlar seninle"  marşını. Hele " bir osmamlı evladı" cümlesini duydukça da ABD li danışman cinlenmekteymiş.

Fırıldak fiskos masa adayı.

Karakaçan eşeğin üzerinde.

Neyse Nasreddin hocanın türbesinin kilitli kapısının yanında. Ellerinde soğan açız açız diye bağırıp ABD li danışmanlarına selam çakakarlarken. Neden Tayyibi seçim yoluyla indirip  IMF den uyuşukcu baronlardan borç alabileceklerini  isbat için. Kendilerini göstermeye çalışmaktalar.

Tam bu sırada yolda bir toog araba. Bir bakanımı bir yardımcısımı. Ellerinde soğan açız diyenlerin efendisi karakaçanın üzerinndeki adama. Bak bak diye Nasreddin Hocanın türbesini gösteriyor. Anlamamış beklenmedik bir durum. Karakaçanın bile kafası karışmış. Ne diyorsun diye sormuş. Oda ellerinde soğan o açız açız diye türbenin kilitli kapısını dövdürttüklerine söyle. Bu türbede batıya öykünme onlardan dilenme kapısı kapandı. Bak türbenin etrafına her yer açık. İnsanları bu kilitli emperyalist batı kapsını zorlatıp durma.

Görmüyormusun, görmezdenmi geliyorsun. Yoksa karakaçan üzerinde şakamısın mizahmısın der gibi el işaretiyle. Türbenin diğer açık alanlarından.

TCG anadolu gemisi çıkıyor.

Köprüler, duble yollar, hava alanları. Bayraktar, kızıl elmalar. İhalar sihalar obüsler tanklar füzeler vs. Fışkırıyor.

Toki evleriyle yeni kentler. Teknoloji ve ar-ge projelere teşviklerle organize sanayilerde fabrikalar fışkırıyor.

Bor tesislerinden, karadeniz gazına, HES lerden pil fabrikasına. Mavi Vatan, Libya,  Karabağ, Kıbrıs, Afrin vs. selam çakıyor.

Nüklüerden uzay teknolojisine. İletişimden bilişime. Sağlıktan yazılıma, fışkırıyor. İyi bak. Hocanın avrupa kafaya kilitlediği. Mankurtlar için kilitli kapısını bırak etrafına bak. Osmanlı çınarı türkiye cumhuriyetiyle diriliyor. Hoca Nasreddin türbesiyle sana ders veriyor. Avrupaya höykünme inadını bırak. Bu ekonomi, soğan patates duygu  sömürüsü sana ekmek vermiyor.

Avrupaya bakma. Karakaçana ters bin. Memleketine halkına sırtını dönme. Vatandaşı manda kafaya heveslendirip oyalama.

Bak benim hem karnım tog.

Hem de teknolojik üretim, akıllı, yapamaz dediğin lafların boş. Yollar çok sevdi çok. Gör gör, yerli araba toog Hem de gerçek hakiki toog.

Nasreddin Hocanın Batının sömürge kafasına kilitlediği kapıyı zorlayıp durma ne olur.  Gel reisimizin yanına inadı bırak öğren. Üretmeye alış. Kinlenme haset etme üzülme. O zaman  soğan da.  Akıllı  toog da. Çalışırsan senin de olur.

Karakaçan hem şaşırmış hem gülmüş. Bir türbedeki yatan hocaya bakmış. Bir üstündeki adama. Birde dönmüş toog a bakmış.

Modern çağda kimlerin eline kaldık diyerek eşek aklıyla hayıflanmış. Nede olsa Nasreddin hocadan gelen bir yaşanmışlık geni var eşeğin. Ben diyeyim üzerinde. Sen de semerinde.

Onlar türbenin kilitli kapıssını döğe dursunlar.

Konyalılar,

Sakaryada bir ramazan etkinliği olan. Ekrem Yüce başkanın organizasyonu kitap sokağında toplanmışlar. Semerkant kitap reyon sorumlusu. Tatlı dilli hasbi insan Aslan Korkmaz'la halleşmişler.  diyanet yayınevi reyonunun görevlisi  Bilan Yusuf'la selamlaşıp kitaplara göz attıktan sora. Server yayınları reyonu sorumlusu bir yiğit. Gelecek vadeden yakışıklı. Konuşma ve yaklaşımıyla bizi bulunduğu reyona bağlayan. Söz ve yüzünde gülücükler açan Ali Özdem'le. Hayrettin Yılmaz ve Ekrem Yılmaz hocakarımıza selamlarımızı göndererek. Dervişan sahaf reyonuna da uğrayıp. Kitap alma bahane. Kitap sokağında baştan sona. Sondan başa yeni tanışmalar tatlı ziyaretler. Sakarya Büyük şehir Belediyesi mehter takımının çaldığı birbirinden güzel mehter marşlarının dinlemişler. Bunun dinletisinde sokaktaki reyonları gezmişler. Raflara göz gezdirmişler. Sonunda biraz soluk alalım, oturalım dinlenelim. İlk sahaf reyonuna yönelmişler. İl sahafın sahibi Resul Aktaş'a  selam kelam derken başlamış bir koyu sohbet. Adam tatlı dilli. Geniş yürekli. İnsana değer veren, sahaflığı seven, hoş sohbet yüce gõnüllü bir insan.

Ramazan tabi çaylar olmasada taburelerde muhabbet derin. Birisi takılıyor. Mehmet Ali Turhal bey bugün pazar arabasını server yayınlarıyla doldurmuşsun. Daha dişlerini yaptıramamışsın, ne yapacaksın bu kadar kitabı. Bir an içinden diş-kitap derken. Adam. İndirim yapmışlar. Birkaç gün sonra ramazanımızın bayramı. Eski komşuluk nerdee. Gelirlerse çocuklara şekerin yanında birer de kitap diye düşündüm. Oooo iyiymiş. Güzel örnek bizde alalım falan gülüşmeler.

Bir tanesi. Yaa mehter takımını zevkle dinleken. Bir ara durmalarından istifade halkın arasından bağırarak istekte bulunuyorum. Dik dur eğilme inananlar seninle. Bir osmanlı evladı mehter marşını dinlemek istiyoruz dedik. Duymazdan geliyorlar. Çalmıyorlar. Diğeri.  Anladım hani çok bilmiş ekabir. Cazgır mahalle baskısı yapan. Kendilerinide akılcı, bilimsel, ilerici, çağdaş kılıfıyla çok cırtlatkan gürültü çıkaran kesimin, mahalle baskısı var üzerlerinde demekki. Senin gibi istedim çalmadı demezler. Edep, halk, kargaşa demezler Neden bu marşı  çalıyorsunuz diye cazgırlık çıkarırlar. Kıyameti koparırlar. Halkın huzurunu kaçırmaktan zevk alırlar. Mehter takımı huzursuzluk çıksın istememiştir. Ondan çalmamışlardır. Diğer Konyalı

Allah Allah. Fe subhanallah. Bunlar hem cazgırlık dikdatörlük yapıyorlar. Hemde reise dikdatör diyorlar. Ne biçim şeyler bunlar. Hemşerim. Bi dur durduğun yerde. Çok bilmiş cahiller için sohbetin tadını bozmayalım. Bir önerim var.

Gördüğüm bir karikatürde karakaçana bindirmişler ya muhalefeti.

Oradan esinlenme  bugün olsaydı Nasreddin Hoca kim olurdu. Bir karşılaştırma yapalım seçelim. Nasreddin Hocayı bu ramazanda da analım. Hem de  değerlendirmelerimizi yapalım. Tamam mı tamam.

Cumhurbaşkanı ağırlığındaki makama aday. Altılı, yedili, sekizli partilerin de desteklediği. Adına masa dedikleri karışık. Dönek, çatlak, fiskos sehbasının adayı. Gafları konuşmaları ile keps mizah konusu insan. Ne dersiniz.

Bir kere toog un yanında hocanın karakaçan eşeğine binen kişi olamaz. Niye hemşerim heryerde karikatür gibi adam diyorlar. Hakkında karikatürler çiziyorlar. Gafaları mizah konusu. Nasreddin hocaya yakıştıramam diyorsun. Nedir bu adamla derdin.

Birkaç güya gafı. Mesela.

İnternette ... nın gafları yazarsanız görürsünüz.

"Sevgili peygamberimiz haksızlık karşısında susan dilsiz şeytansa o bizim kitabımızda yok"

" %7 büyümeyi hedefliyoruz. Bunu onların kafası almaz" dediğinde büyüme %8,9 du.

"Çocuklarımız gencecik filiz gibi militan... onların çok ciddi sorunları var"

"Bu taksimi kurt yapmaz, kurtlara şah olsa"

Benim adım Kemal, bulurum

"300 milyar dolar temiz para uyuşturucu baronlarının parası" "organ kaçakcı, uyuşturucu mafyasından vergi almak"

Sakarya kent meydanı otaparkının üzerinde miting yaparken " buranın altını otopark yapacağım" diye parkın üzerindeki halka parkı vaad etmesi.

Merdivene ters binip. Herkes Mersine giderken. Mersinde demografik degişiklik yapıp. Gelecek hayalleri kuranların kursağında kalıyor. Allahtan vatandaşlarımız inanç birliğine. Birlikte yaşama tecrübesine sahip de istedikkeri gibi fitne kavga hedefine ulaşamıyorlar.

 Mersini terör oluşmunun gösterdiği kendilerinin kuzey bölgesi dediği bizim güney doğu anadolu bölgemize Mersini dahil ederek tersine yürümesi. Mizah değil tabi. Tırajıkomik bir alıştırma algı yönetme. Coğrafya bilmez gaf lafına gizlenme. "Güneydoğunun incisi sahili güzel bir kentiymiş. Bizde yedik. Sen git onu selam çaktığın batıya. Uzlaştığın HDP ye  yeşil sol oluşumuna anlat. Neymiş. Terör devletinin kuzey bölgesinin sahili olan bir iliymiş. Ortağına aferin diyen batı sana da aferin der. Başka ne acı mizahlar,

Ne diyelim saymakla bitmez de bir iki tane daha söyleyip başkalarını değerlendirelim.

" korkma bu şafaklarda yüzel ALÇAK"

"Sayın başbakan gibi söz verip sözünün arkasında duran bir başbakan değiliz biz."

"Allahtan korkarız herşeyden önce kuldan UTANMASAK bile"

"Ya ben eski maliyeciyim. Eski hesap uzmanıyım. Mal nasıl götürülür senden çok daha iyi bilirim"

Hapishanelerde küçük çocuklara tecavüzü kim çıkardı? Biz çıkardık."

"Komşusunu ÇALABİLECEĞİMİZ bir kapı bırakmadılar."

"Hapishanede pkk lıyıda kader kurbanınıda herkesi ziyaret ettik"

Çıksınlar karşıma, "tek başıma çıkacağım. Çünkü ben her konuyu bilirim."

"Emekli kardeşlerim, göreviniz ne? NAMUSSUZ SİYASET yapanlara sahip çıkmaktır. Ben bunu istiyorum sizden."

" neyimiz eksik. Değerli Mut'lular bir şey eksik. Namussuz siyaset eksik. Altı okun üzerine mühürü basın. NAMUSSUZ siyaseti getirelim."

"Kimse cesaret edemiyorsa kim cesaret edecek? .. Allahtan korkmayan biz cesaret edeceğiz."

" her yerde söyledim. Yine söylüyorum. ALLAH (haşa) insanın yarattığı en değerli varlıktır."

"Onu çok samimi olarak söylüyorum. Hayatımda benim gibi yalan söyleyen ikinci bir siyasetçiyle karşılaşmadım. Ben söylüyorum bak. Söyledim o kadar."

Bir konuşmasında,

"Recep Tayyip Erdoğan'a

Terör örgütlerine yardım ve yataklık ediyorsam bir BİLDİĞİM var herhalde."

Nasıl yapacaksın sorusuna. "Toplumu kaosa sürükleyeceğim. Korku salacağım. Bak diyeceğim. Verseydin bunlar olmazdı."

"Tıpış tıpış gideceksiniz. Oy vereceksiniz."

Uzadı Son olsun, Hollandadan büyűk " Konya zengin bir ülke" dediğini söyleyince diğer arkadaş patladı yeter. İlan edilen bu ülkenin olmayan başkonsolosu Mehmet Ali Turhal aramızda. Ne diyor soralım.

Ne diyeyim. Burada günümüzün  Nasreddin Hocası değerlendirmesini yapıyoruz. Konyayı ülke ilan eden kurucusuna saygı gereği. Konsolosu olarak gülermisin ağlarmısın mevzularına. Ya sahip çıkmam lazım. Yahut duymayıp üç maymunu oynamam lazım. Ama benim elimde soğan yok. Gönlümde toog var. Yanındski hemşehrim bu konuyu iyi bilir ona soralım.

Sakaryanın güzel insanları etrafımızı sarmış. Konyalı arkadaş  ne diyecek ona dikkat kesilmişler. Bu kadar kalabalık arasında konuşmaya alışık değilim ama bana göre,

Bu kadar arka arkaya gelen gaf ve bilgisizliğe yatmalar normal değil. Ortağı ve belediye başkanının çak çak cısı ergen Meralin dediği gibi bir proje beraberliği. Tehlikeli bir proje. Cahil cesareti diyemeyiz çünkü proje olduklarını söylüyorlar. Tehlikeli bir tiyatro oynuyorlar. Onun için ben bunu Nasreddin hocanın mizah ile hem güldüren hem düşüdüren imam hatip anlayışına uygun bulmuyorum.

Mizah diline düşmek mizaha konu şaka gibi olmak farklı şey. Nüktedan, hazır cevap. Mizahi anlayışla güldürerek düşündürmek farklı şey. Tırajıkomik bir proje. Görevlendirilmiş bir algı tiyatrosu diyor eliyorum. Peki geçmiş aylarda şehrimize geldi.Nurullah Genç'e ne dersiniz.

Ooo çok güzel bir teklif ama.

Kıymetli bir akademisyen. prof hocamız. Tırnaklarıyla kazıyarak hayatını kazanmış, yaşamış. Şair yazar. Sosyal konularda da sorumluluk sahibi. Gençler, öğrencileri üzerine emeğini, çabasını da biliyoruz. Burada nüktedan bilgilendirmeden daha fazla. Hayat tecrübeleriyle yoğurarak. Hikeye, masal, efsane anlatımlarını. Akademik birikimleriyle yorumlayarak anlatan. Anadolu feraseti, değerli bir inasan. Kıymet ifade eden başka değerli bir katogoride düşünmekle beraber değerlendirmeye alalım.

Peki Allah rahmet eylesin. Kadir Mısıroğluna ne dersiniz. Eveet. Kahraman bir edam. Herkesin susturulduğu zamanda konuşabilen. Birçok zulme maruz kalmasına rağmen. Ezanların aslına uygun okunamadığı zamanlarda ezan delileri türemişti ya o katogoriye giren. Bu rolüyle canını zor kurtarmış. İleri görüşlü. Görüşleri tutarlı. Dostunun düşmanının dinlediği. Sözünü çekinmeden hukukçu kimliğinin verdiği tedbirle de konuşabilen. Yiğit kahraman. Hatta yaşadığı şartlar dikkate alındığında fazla kahraman.

Sözünün dinlenmesi nüktedanlıkdan öte. Tarih hukuk bilgisi.  Araştırmacı yazarlığından ve analitik değerlendirmelerindeki tutarlılığından dinlenen bir insan. Bu vasıflarıyla Hoca Nasrettin hazır cevap ve nüktedanlığıyla değerlendirmeye almak lazım.

Cem Yılmaz'a ne dersiniz. Espiriyi arayan, internet ve çevresindeki espirileri toplayıp proje olarak ekmek parası meslek edinmiş. Konjonktürel, geçici moda. Seküler anlayışta bir mizan oyuncusu. Asla hazır cevap nüktedan bir iman eri bir imam. Düşünemiyoruz bile. Eliyoruz tabi. Ya.

Hatati İnanç hoca. Hem kitapları hem TV programları. Konfarans söyleşi kitap fuarları imza günleri vs. Osmanlı edebiyatı gençler dilini anlamasada. Hocayla sanki bu güne ışınlandı. Alıyor beyti yoğuruyor. Nasihat olarak gençlerin gönlüne giriyor. Sorulara samimi hazır cevap. Üstelik nasihate hazır hale getirip. Anlaşılacak dilde dillendirerek veriyor. Değerlendirmek lazım. İskender Pala ile aynı katagoride değerlendirebiliriz de.

Cübbeli Ahmet Mahmut Ünlü hocaya ne dersiniz.

Günün modasına aykırı geçmişten gelen geleneksel kıyafeti, sakalı, şalvarı, sarığı, takkesiyle. Sekülerlerin giymeyi değil hayalini bile duyamayacağı ortamda onlara gülünç gelen. Hoca tarafından onurla giyilen kıyafetle bile nükte yapan. Resmi tahsil ünvan olmasada özel yetenek medrese tahsili ve bilgisiyle hayranlık kazanan. Televizyon programkarına katılan, hatiplik, vaizlik ve sohbetlerinde. Nükte üzerine nükte patlatan. Herkesin bir şekilde ilgi duyduğu nüktedanlığı.Hem jet skıye binen hemde misvak hacı kokusu kullanan. Çağında müslümanca yaşayan. Hazır cevap güldürerek düşündüren nüktedan insan. Değerlendirmeye almak lazım. Peki,

Neyzen Tevfik'e ne dersiniz? Adama sormuşlar. Eskiden nasıldı şimdi nasıl. Önce sormadan asıyorlardı, şimdi sorarak asıyorlar. Bir fark yok gibi bir hazır cecap. İdam olmakdan son anda zor kultulmuş. Hazır cevaba bir hikayedir anlatılır.  Eşeğin önüne bir kova su, bir kova içki koymuşlar. Eşek neden suyu içerde senin gibi içki içmez. Neyzen de neden olacak eşekliğinden diye nüktedanlık etmiş. Tamam hocaya benziyor da. Günün adamı değil. Osmanlının sonu. Cumhuriyrtin başı geçiş dönemi nüktedanı demişler. Bunun gibi daha nicelerini değerlendirmişler.

Sakarya şemsiyeli parkta sıralamayı ilan etmişler.

Diğer değerlendirmelerin yanında Kemal bey ve Cem Yılmazı da ilk beş değerlendirme dışına almışlar.

Sırasıyla

Ahmet Mahmut Ünlü hoca

Hayati İnanç hoca

Kadir Mısıroğlu hoca

Nurullah Genç hoca

Hasan Kaçan'ı (karikatürleriyle, ekmek teknesi, heredot ve usturasıyla) ilk beş olarak sıralamaya koymuşlar.

Bir ramazan etkinliği. Konyalılar Sakaryalılar buluşmuşlar. Yarışmayı düzenlemişler. Günümüzde Nasreddin Hoca kim olurdu derecelerini böylece belirlemişler. Beklenmedik bir kalabalık merak ve ilgi ortamında gerçekleşen etkinliği memnuniyet bakışları altında tamamlamışlar.

Hemde iftardan önce, Şemsiyeli parkta ilan etmişler.

Ramazan etkinliklerinin bir parçası kitap sokağını köşesindeki halk ekmekten gelenekselleşen ramazan pidelerini almışlar. Dostlarla sohbetin verdiği rahatlamışlıkla. Görüşemeyecekleriyle erken olsada bayramlaşıp. Evlerine yollanarak. Güzel bir gün. Kitap sokağı etkinliğini noktalamışlar.

 

Mehmet Ali TURHAL

16 Nisan 2023 / SAKARYA